Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, enflasyonla mücadelenin hükümet ile birlikte kolektif çaba ile gerçekleştirilebilecek uzun vadeli ve kademeli bir süreç olacağını belirterek, para politikasında tek faize geçmek için henüz erken olduğunu söyledi.

Başçı yılın ilk enflasyon raporunda, OVP'ye de paralel olarak, 2016 yılına ilişkin yıl sonu enflasyon tahmininin 1 puan yükselterek yüzde 7.5'e çekildiğini, enflasyonun 2017'de yüzde 6'ya geriledikten sonra ancak 2018'de yüzde 5'te istikrar kazanacağını söyledi.

Başçı şöyle konuştu:

"Enflasyonu düşürmeye odaklı ve kararlı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5'lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağını... bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2016 yılı sonunda orta noktası yüzde 7.5 olmak üzere yüzde 6.1 ile yüzde 8.9 aralığında, 2017 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 6 olmak üzere yüzde 4.2 ile yüzde 7.8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz."

Mevcut para politikası çerçevesinden "memnun" olduklarını söyleyen Başçı, "Tek faize geçmeli miyiz?...Tek faizin hangi faiz olması gerektiği ve ayda bir değiştirmenin avantaj ve dezavantajlarına baktığımızda henüz değil" dedi.

Gelinen noktada fiyat istikrarına ulaşılamadığını söyleyen Başçı, 2015 yılını yüzde 8.81 seviyesinde tamamlayan enflasyonun Ocak ayında yükseleceğini, enflasyonun ilk çeyrekte çift haneye çıkmaması için gayret göstereceklerini söyledi. Başçı, Şubat, Mart ve Nisan aylarında yıllık enflasyonda düşürücü baz etkisi gözleneceğine de dikkat çekti.

2016 ve 2017 yıl sonu enflasyon tahminlerinde Ekim 2015 enflasyon raporuna göre sırasıyla 1 puan ve 0.5 puan yukarı yönlü güncellemeler yapıldığına dikkat çeken Başçı, "Ham petrol fiyatları varsayımı 2016 yılı için 54 dolardan 37 dolara düşürülmüştür. Ayrıca, ortalama ithalat fiyatlarının yıllık yüzde değişimine dair varsayımlarda da 2016 yılı için 4.9 puan aşağı yönlü güncelleme yapılmıştır. Gıda fiyatları enflasyonu varsayımı, özellikle asgari ücret ayarlamalarının maliyet ve talep üzerindeki etkileri nedeniyle, 2016 yılı için yüzde 8'den yüzde 9'a çıkarılmıştır" dedi.

Ocak ayında yapılan zamlara da dikkat çeken Başçı, bu artışların yüzde 5'in üzerinde kalan kısmının 2016 yıl sonu enflasyonu üzerindeki ek etkisinin 0.4 puan olacağını belirtti.  Başçı, "Bu dönemde tahminler üzerinde etkili bir diğer önemli gelişme net asgari ücret artışı olmuştur. Açıklanan kamu desteği hesaba katılmak suretiyle, asgari ücret artışının işverene maliyeti ve talep üzerindeki etkileri dikkate alınarak 2016 yıl sonu enflasyon tahmininde 1 puana yakın yukarı yönlü güncelleme yapılmıştır. Bu etkinin 0.3 puanı asgari ücret artışının etkisi göz önünde bulundurularak 2016 yılı için yüzde 8'den yüzde 9'a yükseltilen gıda enflasyonuna atfedilmektedir" dedi ve ekledi:

"2015 yıl sonu enflasyon gerçekleşmesinin Ekim enflasyon raporunda verilen tahmine göre yüksek gerçekleşmesi ve çekirdek enflasyon göstergelerindeki yükselişin 2016 yıl sonu enflasyonunu 0.2 puan yukarı çekeceği değerlendirilmiştir. Bir önceki rapor tahminlerine göre 2016 yıl sonu tahminlerindeki değişikliklerin kaynakları özetlenecek olursa; yaklaşık 1puan asgari ücret artışından, 0.4 puan enflasyon hedefinin üzerinde gerçekleşen kamu fiyat ayarlamalarından, 0.2 puan enflasyon ana eğilimindeki yükselişten kaynaklanırken, Türk lirası cinsinden petrol ve ithalat fiyatlarına ilişkin varsayımlardaki aşağı yönlü güncelleme toplam 1.6 puanlık yukarı yönlü etkilerin 0.6 puanını telafi etmiştir."

ENFLASYONU DÜŞÜRMEKTE KARARLIYIZ


Başçı sıkı duruşun ve faiz koridorunun dengeleyici özelliğinin kullanılmaya devam edildiğini belirterek, "Hazine'nin uzun vadeli borçlanma maliyeti yüzde 11 civarında TCMB'nin marjinal fonlama faizi ise yüzde 10.75 yani nispeten yatay bir verim eğrisi var. Diğer ülkelere baktığımızda tek bir politika faizi ile ayda bir kez toplanıp ufak adımlar atma politikasının sonucu getiri eğrisinin sert bir şekilde dikleşmesi olarak gözlendi diyebiliriz" dedi.

Enflasyonun ancak hükümet ile birlikte kolektif çaba ile düşürülebileceğini bu kapsamda hükümette de bu yöndeki kararlılığı gördüklerini söyledi.

Kırmızı et ve ekmek fiyatlarındaki yükselişin etkilerine ilişkin örnek veren Başçı, "Gıda Komitesi Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na bir rapor sundu. Orada (enflasyonu düşürücü çaba için hükümet kanadından) çok kuvvetli bir irade olduğunu ben gördüm. Kırmızı et fiyatları arz talep dengeleri açısından ele alındı. Tedbirlerin hızla alınması yönünde irade ortaya kondu. Ekmek fiyatları da görüşüldü. Kuvvetli bir irade söz konusu" dedi.