CHP’nin Parti Meclisi Üyesi Ali Öztunç ve CHP Sağlık Komisyonu Üyesi Milletvekilleri Nurettin Demir, Ali Şeker, Murat Emir ve Hüseyin Çamak’tan oluşan heyet Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde incelemelerde bulundu. İçme suyundan zehirlenen vatandaşlar ve yetkililerle görüşen heyetin hazırladığı raporda çarpıcı tespitlere yer verildi. Elbistan’da 26 Ağustos 2016 tarihinde on binlerce vatandaş yüksek ateş, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleriyle hastanelere koşmuştu. CHP’nin raporunda “Salgın göz göre göre geldi, yetkililer hiçbir önleyici tedbir alınmadı” denildi. Yetkililerin “sorun bizden kaynaklanmıyor” diyerek sorumluluktan kaçınmaya çalıştığı vurgulanan raporda, kirliliğin esas sebebinin suyun ana dağıtım kaynağında olduğu tespit edildiği kaydedildi. Raporda, “İçme suyu için kuyulardan depolara su basıldığı, bu kuyuların üçünde ise kirlilik olduğu saptandı. Yüksek klorlama yapılarak kirlilik aşılmaya çalışıldı” belirlemesi yapıldı.

FOTO:DHA FOTO:DHA

SALGIN 50 BİN KİŞİYİ ETKİLEDİ


Elbistan Devlet Hastanesi ve Elbistan Kadın Doğum Ve Çocuk Hastanesi’ne başvurunun 3 günde 26 bin sayısına ulaştığının belirtildiği raporda özel sağlık merkezleri, özel hastaneler ve yoğunluktan dolayı çevre il ve ilçelere başvuran hastalar ile birlikte ele alındığında 50 binin üzerinde salgından etkilenen hastanın olduğu vurgulandı.

ÖLÜMCÜL OLABİLİRDİ: Sağlık Bakanlığı’ndan gelen ekibin aldığı 21 gaita numunesinde norovirüs saptandığının belirtildiği raporda şehrin değişik yerlerinden alınan su numunelerinde de yüksek miktarda E.Coli olduğunun tespit edildiği hatırlatıldı. Salgına sebep olan norovirüsün ishale yol açan yaygın bir hastalık etkeni olduğunun söylendiği raporda kolera, tifo gibi daha ciddi ve ölümcül olabilecek salgınların yaşanmamasının Elbistanlıların şansı olduğu belirtildi.

İTİRAF ETTİ: Heyetin görüştüğü Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’ın ise “Nehir suyu zaten kirli” diyerek salgının göz göre göre geldiğini itiraf ettiği belirtildi.  Bölgedeki içme suyu projesinin Dünya Bankası Müşavirlik firmasınca 3.5 milyon Euroya finanse edildiğinin belirtildiği raporda bu finansmanın harcamalarının şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılması gerektiğine işaret edildi.

ÖNLEM ALINMALI: Raporda özellikle su kaynaklarının hemen yanında kirli su kaynaklarının ve atık su yataklarının bulunmasının önlem alınması gereken önemli bir sorun olduğuna işaret edildi. Raporda şöyle denildi:
“Zehirlenmenin ana kaynağı olan su kuyularında yapılan incelemelerde, suyun, herhangi bir koruma olmadan aktığı, nehrin etrafında insanların ve hayvanların dolaşarak suya girildiği, Türkiye Kömür İşletmelerinin, Şeker Fabrikalarının ve başka fabrikalarının kanalizasyonlarının yanı sıra fabrika atıklarının da nehre karıştığını gözlemlenmiştir” denildi.