Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhtarlar toplantısında Suudi Arabistan-İran gerilimine ilişkin de açıklamalarda bulundu. İran ve Irak'ta Suudi temsilciliklerine yapılan saldırıları kınayan Erdoğan, Suudiler'in tartışılan infaz kararlarına ise üstü kapalı da olsa sahip çıktı. Erdoğan "Suudi Arabistan'ın büyükelçiliğinin roket atarlarla yakılması, yıkılması aynı şekilde Irak'taki Suudi Arabistan'ın büyükelçiliğinin yakılıp yıkılması asla uluslararası münasebetler açısından kabul edilebilir bir yaklaşım değildir... Atılmış bir adım vardır. 47 kişi idam mahkum edilmiştir. Türkiye'de bir idam müessesi yok. Doğrudur veya yanlıştır ayrı mesele. Ama Suudi Arabistan'da var. İran'da da bu müessese var. Şu anda Suudi Arabistan'da atılan bir iç hukuk meselesidir bana göre. Almıştır böyle bir kararı bunların 46'sı Sünni'dir. El Kaide ile bağlantılı oldukları için idam edilmişlerdir. Bir tanesi de Şia bunun kararı da daha önceden verilmiş adımını da bu şekilde Suudi Arabistan atmıştır. Bunların kararıdır tasvip etmemek ayrı bir konu" dedi.

"BU OYUNLARIN GERİSİNDE BU COĞRAFYADAKİ BİN YILLIK HESAPLAŞMANIN YATTIĞINI ÇOK İYİ BİLİYORUZ"

Muhtarlar toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün oynanan bu oyunların gerisinde bu coğrafyadaki bin yıllık hesaplaşmanın yattığını çok iyi biliyoruz. Fakat ne yapsalar boş. Özellikle son iki yüz yıldır yaşadığımız tüm acılara, maruz kaldığımız tüm haksızlıklara, kayıplara rağmen, işte halen dimdik ayaktayız, evelallah ayakta durmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

"BİRİSİ KALKAR MOSKOVA'YA GİDER NASİHAT ALIR DÖNER

Erdoğan, "Şu ülke bize karşıymış. Şu güç, bizim aleyhimizdeymiş bunların hiç biri de önemli değil. Birisi kalkar Moskova'ya gider. Nasihat alır döner. Ha ona çok yardım yapacaklarmış, onun arkasında ona güç veren terör örgütüne silah yardımı yapacaklarmış ne yaparlarsa yapsınlar. Ne diyor ilahi emirde Allah bize yeter o ne güzel bir vekildir" dedi.

"BİR ÜST AKIL ASLINDA İDARE EDİYOR. MEZHEP FİTNESİ, BİR KEZ DAHA İSLAM DÜNYASINI SARSIYOR"

Suudi Arabistan ve İran gerilimi ile su yüzüne çıkan Ortadoğu'daki mezhep gerilimine değinen  Erdoğan "Mezhep fitnesi, bir kez daha İslam dünyasını sarsıyor. Müslümanları karşı karşıya getiriyor. Bunu bir üst akıl aslında idare ediyor. Mesele İslam dünyasında bir mezhep çatışması olsun ve İslam dünyası kendi içinde paramparça olsun. Suriye'de, Irak'ta, Lübnan'daki... görüntülerin en gerisinde mezhep fitnesi olduğunu biliyoruz. Hz. Hasan, Hz. Hüseyin, Hz. Ebuker'in, Hz. Osman'ın tahkirine asla razı olmayız. Bizde böyle bir şey yok. Mezhep görüntüsü altında sergilenen tavırların gerisinde bölgesel iktidar inşa etme çabası olduğunu gayet iyi biliyoruz." dedi.

TÜRKİYE'DE BİR İDAM MÜESSESİ YOK AMA SUUDİ ARABİSTAN'DA VAR

İran'daki Suudi karşıtı eylemlere sert sözlerle tepki gösteren Erdoğan "Suudi Arabistan'ın büyükelçiliğinin roket atarlarla yakılması, yıkılması aynı şekilde Irak'taki Suudi Arabistan'ın büyükelçiliğinin yakılıp yıkılması asla uluslararası münasebetler açısından kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Biz bunu tasvip etmiyoruz demek, o ülkelerin yönetimlerini de kurtarmaz. Niye sen gerekli tedbirleri aldın mı acaba? Atılmış bir adım vardır. 47 kişi idama mahkum edilmiştir. Türkiye'de bir idam müessesi yok. Doğrudur veya yanlıştır ayrı mesele. Ama Suudi Arabistan'da var. İran'da da bu müessese var. Amerika'da, Rusya'da var. Buralarda hâlâ idam çalışıyor." diye konuştu.


SUUDİ ARABİSTAN'DA ATILAN BİR İÇ HUKUK MESELESİDİR BANA GÖRE

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Buralarda yapılan idamlar noktasında ses soluk çıkmıyor. Ama şu anda Suudi Arabistan'da atılan bir iç hukuk meselesidir bana göre. Almıştır böyle bir kararı bunların 46'sı Sünni'dir. El Kaide ile bağlantılı oldukları için idam edilmişlerdir. Bir tanesi de Şia bunun kararı da daha önceden verilmiş adımını da bu şekilde Suudi Arabistan atmıştır. Bunların kararıdır tasvip etmemek ayrı bir konu."
MISIR'DAKİ İDAM KARARLARI İLE, SUUDİLERİN İNFAZ ETTİKLERİ İDAMI KARŞILAŞTIRDI


Mısır'da aralarında darbe ile devrilen Cumhurbaşkanı Muhammed El Mürsi'nin de olduğu Müslüman Kardeşler üyeleri hakkında verilen, ancak infaz edilmeyen idam kararları ile, Suudi Arabistan'ın infazını gerçekleştirdiği idam cezalarını karşılaştıran Erdoğan, "Suudi Arabistan'da da, İran'da da bu müessese var. ABD''de de var. Ona kimse ses çıkarmıyor. Mısır'da bini aşkın insan hakkında idam kararı verildi. Ey Dünya neredesin ? Niye bunlarla ilgili konuşmuyorsunuz? Mursi ki, halkının yüzde 52 oyuyla işbaşına gelmiş bir cumhurbaşkanıdır. Tek konuşan biz olduk. Çünkü adaletle hükmetmek bizim görevimiz de onun için" dedi.


İDAM EDİLENLERİN KİMLİKLERİNİ DE KARIŞTIRDI


Erdoğan'ın konuşmasında Suudi Arabistan'da idam edilen 47 kişinin dördü Şii, 43'ü ise Sünni idi. Erdoğan ise konuşmasında idam edilenlerden sadece birinin Şii olduğunu, diğer 46 kişinin Sünni olduğunu iddia etti.