Suriye'de Rus destekli Beşar Esad güçlerinin Halep operasyonu tüm hızıyla sürüyor. Büyük bir bölümü Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) denetiminde olan kentin etrafı Suriye rejim güçlerince tamamen kuşatıldı. On binlerce insan Türkiye'ye doğru yola çıktı. Türkiye ile Halep arasındaki yardım koridoru kesildi. Bölgedeki yüzbinlerce insanın katledilme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten  Başbakan Ahmet Davutoğlu, burada insani bir felaketin meydana gelmesi durumunda muhalifleri yeniden müzakere masasına oturmaları konusunda kimsenin ikna edemeyeceğini söyledi. Halep'te 300 bin kadar sivilin risk altında olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Onları kim koruyacak?" diye sordu.


FOTO:DHA Davutoğlu, Suriye için dünyayı göreve çağırdı.


 

Dün akşam bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak için gittiği İngiltere'nin başkenti Londra'da Suriye ile ilgili son bilgileri paylaşan Başbakan "10 bin kadar kişi sınırımızda ve 30 bin kadarı da şu anda sınırımıza doğru yürüyor" dedi ve büyük göç dalgasının kapıda olduğunu duyurdu.


FOTO: Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bu insanlar nereye gidecekler? Müzakerelerin netice vermesi için bu saldırıların derhal durdurulması gerekmiyor mu?" diye sordu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan ise gelişmeleri Güney Amerika ziyaretinde değerlendirdi. Erdoğan  "Cenevre görüşmeleri devam ederken Suriye halkına yönelik hava bombardımanları ve saldırılar da devam ediyordu. Son olarak Halep’e yönelik saldırılar neticesinde binlerce sivil Türkiye’ye doğru harekete geçti. Avrupalı dostlarımız, bizden mülteci akınını durdurmamızı istiyor. Rusya ve rejim, ağır bombardımanlar altında bu insanları tutarken, bu insanların oradan kaçmaktan başka bir çözümü olabilir mi? Bu insanlar nereye gidecekler? Müzakerelerin netice vermesi için bu saldırıların derhal durdurulması gerekmiyor mu? Bu saldırıları durduramayan dünya, bizden mülteci akınını durdurmamızı istiyor. Mantıkla bağdaşmayan, hiçbir stratejide yeri olmayan böyle bir anlayış olabilir mi?" dedi.

On binlerce insan Türkiye'ye doğru yürüyüşe geçti

BÜYÜK GÖÇ BAŞLADI


Tüm bu açıklamaların gölgesinde Türkiye'ye doğru büyük insan göçü de dün öğle saatlerinde başladı. 10 bin kişiyle başlayan ve dün akşam üzeri sayılarının 80 bine yaklaştığı belirtilen Suriyelilerin Türkiye sınırlarına akın ettiği belirtildi. Suriye ajansı Şehbe Bers’e konuşan bir Suriyeli, “İran, Rusya ve Esed askerleri bizi katlediyor. Bu şeytanların askerlerinden kaçıp Türkiye topraklarına sığınmak için geldik.” ifadelerini kullandı.

Suriyeli yaşlı kadın ise ağlayarak, “Rus uçakları bir taraftan, IŞİD bir taraftan, Esed’in askerileri bir taraftan bize saldırıp öldürüyorlar, ne yapalım. Allahım yardım et.” nidasında bulundu. Yüzünü örterek konuşan Suriyeli diğer vatandaş ise duygularını şöyle dile getirdi: “Biz Humus’tan geliyoruz. Annem, babam, kardeşim katledildi. Çok zor durumdayız, ne yapacağız? Şii, Rus ve Esed’in adamları, her tarafımızı sarmış. Ey Araplar neredesiniz? Türkiye nerdesin? Suud, Katar, ey Müslüman ümmeti neredesiniz? Biz ölüyoruz.”

Suriye’den kaçan kadın ayrıca, Türkiye’ye gelmek için bin dolar para ödediklerini ileri sürdü.