Veli TOPRAK/ ANKARA
TBMM’ye sunulan iki ayrı tasarı ve teklif, dağıtım şirketlerinin zararının karşılanması ve kayıp/kaçak bedeli geri ödenmesi halinde diğer abonelere yansıtılmasını içeriyor.

Elektrik Piyasası Kanunu’nda değişiklik öngören 15 maddelitk tasarı 18 Nisan’da, yine aynı konuyla ilgili 8 AKP’li milletvekilinin hazırladığı kanun teklifi ise 26 Nisan’da TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarı ve teklif, Meclis Sanayi ve Enerji Komisyonu’nda birleştirilecek. 42 maddelik düzenleme, vatandaşın elektrik faturasını artıracak maddeler içeriyor.

FEDAKARLIK LAZIM

Komisyon Başkanı AKP’li Ziya Altunyaldız, dün komisyon üyelerini toplayarak ‘bilgilendirme’ yaptı. AKP’li Altunyaldız, “Ortada terör var ve bölgede kayıp kaçakların, elektrik faturalarının tahsili için fedakarlık yapmak lazım” dedi.

Tasarının 13. maddesinde yer alan “Mahkeme ve tüketici hakem heyeti kararına istinaden, dağıtım şirketleri ya da tedarikçi tarafından yapılan iadeler ve mahkeme kararında yer alan giderler dağıtım tarifeleri yoluyla karşılanır” hükmünü içeriyor. Bu madde, kayıp-kaçak bedeli için ‘iade edilen paranın’ tekrar faturalara eklenmesini öngörüyor. Böylece şirketin ödeyeceği para diğer abonelere yansıtılacak.

Tasarıda yer alan başka bir düzenleme de vatandaşın cebinden yeni para çıkacağını gösteriyor. Buna göre dağıtım şirketlerinin yatırım harcama toplamı, EPDK’nın onayladığı yatırım tutarının üzerinde olması halinde aradaki fark da ‘tarife hesaplamalarına’ eklenecek.

33 MİLYARI ÖDEMEMEK İÇİN

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, 2006-2014 yıllarız arasında vatandaştan 33 milyar lira kayıp kaçak bedeli alındığını hatırlatarak, “Bu tasarı 33 milyarın geri ödenmemesi için yazılmıştır, mahkemelerin emsal karar vermesini engelleme hedefindedir, çok büyük bir hak kaybını yasalaştırmaktadır. Tasarının arka planında vatandaşın değil, şirketlerin mağduriyetini önleme düşüncesi yatmaktadır” dedi.