ERASMUS Programı kapsamında 6 yıl önce Macaristan’dan Türkiye'ye gelerek eğitim gören, Türkiye’yi, Türkleri ve türküleri çok seven Majda Maria Guessous, “Kültürler arasında elçi olmak istiyorum” dedi.

'TUNA'DAN TOROSLAR'A TÜRKÜLER’
Türk kültürünün Macaristan’daki önde gelen temsilcilerinden ‘Kossuth Ödülü’ sahibi Tamas Kobzos Kiss anısına, öğrencileri Macar sanatçılar Majda Maria Boros Guessous ile Balazs Sudar, Dr. Erdal Şalikoğlu, Ezgi Benli ile Avcılar Belediyesi’nin daveti üzerine Barış Manço Kültür Merkezi'nde, ‘Tuna’dan Toroslar’a Çeşitli Dillerde Türküler’ konseri verdi.
Aşık Veysel’den, Yunus Emre’ye, Pir Sultan Abdal’a kadar değişik halk ozanı, düşünüründen eserleri Türkçe, Macarca ve iki dilden diğer sanatçılarla söyleyen, çeşitli Avrupa ülkeleri ve Amerika'nın yanı sıra 3 ay önce Hindistan’da konserler veren Majda Maria Guessous, bağlama da çaldı. Babası Macar, annesi Faslı olan, Guessous, DHA muhabirinin sorularını yanıtlarken repertuarında 40’a yakın Türkçe türkü bulunduğunu, Türkiye ve Türkler’i çok sevdiğini söyledi. Macaristan’daki kültürel yapının Türkiye’ye büyük benzerlik gösterdiğini, Macar, Türk ve Fas kültürü arasında köprü olmak istediğini gittiği Hindistan’da Türkçe türkülerin Macar türkülerden fazla beğenildiğini söyledi.
Diğer Macar sanatçı Balazs Sudar da Türkoloji Bölümü’nde eğitim gördüğünü, Macar ve Türk halkları arasında tarihsel bağlar ve büyük kültürel etkileşimler olduğunu anlattı. Macaristan ile Türkiye arasında 25 yıldan bu yana kültür köprüsü görevi gören, çok sayıda madalya Macar yönetimi tarafından çok sayıda liyakat nişanı ve ödül verilen İstanbul Macar Kültür ve Dostluk Derneği Başkanı Erdal Şalikoğlu da Majda Maria Guessous’un çok iyi bir ses ve kulağa sahip olduğunu, bu ülkede sayıları çok fazla olmasa da Türkçe türkü ve şarkı söyleyen müzisyenler bulunduğunu anlattı.

Macaristan’daki Debrecen kentinde Müzik Okulu'nu bitiren Majda Maria Guessous, Macaristan'daki öğretim üyelerinden Dr. Janos Sipos'un önerisi ile Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı bünyesindeki Etnomüzikoloji Bölümü'ne kayıt yaptırdı. Burada 1 sömestr eğitim gören Guessous, Dr. Erdal Şalikoğlu'nun da desteği ile Türk Halk Müziği'nin önde gelen isimlerinden Erdal Erzincanlı’dan şan eğitimi aldı.
Türkiye’ye hayran kalan ve gördüğü sıcak ilgiden etkilenen Majda Maria Guessous, bugüne kadar Şalikoğlu ve bazı sanatçılarla İstanbul'un yanı sıra Ankara, Kayseri, Nevşehir, Bolu'da birlikte konserler verdi.

 

DHA