Ensar Vakfı'ndaki taciz skandalının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu için sarf ettiği sözler siyasi arenada tansiyonu yükseltmişti. İğrenç olay karşısında Aile Bakanı Ramazanoğlu'nu suskunluğunu eleştiren Kılıçdaroğlu “Aile bakanı birilerinin önün yatmış vaziyette o da konuşmuyor” demişti. Polemiğe neden olan sözün ne anlama geldiği hakkında konuşan Haydar Dümen, "Bu cümleyi farklı anlayıp büyütenler için psikiyatri alanımı devreye sokarım" diyor.


Turgut ERAT / İSTANBUL
 

SİYASETİN GÜNDEMİ “ÖNÜNE YATMIŞ” CÜMLESİ OLDU


Kılıçdaroğlu'nun bu sözlerine ilk tepki Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan geldi. Meclis çatısı altında devam eden tartışma sonunda sokağa yansıdı ve iki partinin üyeleri karşılıklı protesto gösterileri düzenledi.

17/25 ARALIK


“Önüne yatmak” cümlesi 17/25 aralık soruşturmasında ortaya çıkan tapelerle gündeme gelmişti. Yayınlanan ses kaydında iddiaya göre dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler, şu anda Amerika'da tutuklu bulunan Reza Zarrab için “önüne yatarım” demesiyle gündeme gelmişti. Dava dosyalarına da giren konuşmada Reza Zarrab "Bana soruşturma var mı?" diye aradığı Bakan Muammer Güler’den şu cevabı almış: "Vallahi öyle bir şey olursa senin önüne yatarım ya!"

KELİMELERİN ANLAMINI NEDEN FARKI ANLIYORUZ?


Kılıçdaroğlu, cinsel istismar skandalının ardından “Valisi konuşmuyor, Emniyet Müdürü konuşmuyor, Milli Eğitim Bakanı konuşmuyor, aileden sorumlu bakan da zaten birilerinin önüne yatmış vaziyette o da konuşmuyor” demişti. Peki ne oldu da kelime anlamı korumak, kollamak olan “Önüne yatmak” bu kadar tansiyonu yüksek bir tartışmaya sebep oldu. Bu soruyu Doktor Haydar Dümen'e sorduk.

TOPLUM AKLINI SEKS İLE BOZMUŞ


Kelimelerin yaradılış hali ihtiyaçlara göre şekillenir. Beyin onu değerlendirirken bilinçaltı ve bilinç üstü her şeyi bir objeye yöneltir. Kim ne derse desin bu toplum aklını, fikrini seks ile cinsellikle bozmuş bir toplum. Neden bozmuş? Toplumu, insanı çok baskı altına alırsan, çok deşarjını sağlayamazsan, sanat, insan ilişkisi gibi pek çok olayı doğrudan doğruya yaşatmazsan ve yaşayamazsan olay cinselliğin somut eylemlerine yönelir, amaca yönelir. Çünkü ondan öncesini tamamen kapattın.

ÖNÜNE YATMAYI NEDEN CİNSELLİK OLARAK ALGILIYORUZ?


Bu tür sözler halk arasında çok kullanılır. İnsanlar yaşadığı olayları daha iyi anlatmak için kullanır. Bir erkek bakan bu cümle ile yolu açmıssa, bir başkası da o benzetmeyi tekrar kullandıysa bunda nasıl bir suç var anlayamadım. İlk kullanan bakan bu yolu açmamalıydı.

CÜMLELER, ERKEK VE KADIN İÇİN KULLANILINCA ANLAM DEĞİŞİR Mİ?


Bizim karşımızda hedef olarak kadın var. Cinsel eylem iki kişi arasında oluyor. Kadın hedefte. Akıl almaz bir biçimde kadınlar hakkında acımasızca sözlerimiz var. Bu size başlangıçta da söylediğim gibi sahip olamadığımız durumları kötüleriz. Burada Kılıçdaroğlu'nun söylediği bu sözlerin üzerinde durulmasını, bunu kötüye çekmek, toplumun o bölümünün politik amacı olabilir. Politikayı buraya sokmayalım. Bu cümleyi farklı anlayıp büyütenler için de psikiyatri alanımı devreye sokarım.