Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, dün akşam Çankaya Belediyesi'ne ait Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde 'Gezgin Gözüyle Kaliningrad'dan Kamçatka'ya Rusya' isimli fotoğraf sergisinin açılışına katıldı. Ankara Büyükelçiliği ile Çankaya Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen 'Gezgin gözüyle Kaliningrad'dan Kamçatka'ya Rusya' isimli fotoğraf sergisinin açılış konuşmasından sonra Rus Büyükelçi Andrey Karlov, konuşma yapmak üzere kürsüye davet edildi.

SALDIRGAN ARKASINDAN YAKLAŞIP ATEŞ AÇTI


Bu sırada polis kimliğini göstererek sergiye girdiği anlaşılan takım elbiseli 22 yaşındaki Mevlüt Mert Altıntaş isimli çevik kuvvet polisi Büyükelçi Karlov'a arkasından art arda ateş açtı. Büyükelçi Karlov sırtına isabet eden kurşunlarla yere yığılırken, davetliler panik içerisinde kaçışmaya başladı. Bu sırada seken kurşunlardan da 3 kişi hafif şekilde yaralandı.

11 EL ATEŞ ETTİ


Saldırıda hayatını kaybeden Büyükelçi Karlov'un muayene tutanağı açıklandı. Saldırganın 11 el ateş ettiği, bu 11 mermiden 9'unun Karlov'un vücuduna isabet ettiği açıklandı.

SALDIRGAN SALONU BOŞALTTI


Saldırgan polis, Rus Büyükelçi'yi vurduktan sonra elindeki silahıyla birkaç kez hava ateş açarak çevresindekileri kendisinden uzaklaştırdıktan sonra "Halep'te çocukları öldürdünüz bunun intikamını alacağız" şeklinde açıklamalarda bulundu. Ardından tüm davetlilerin salından çıkmasını isteyen saldırgan, "Benim buradan ancak ölüm çıkar" diye bağırması sürdürdü. Sanat merkezindekiler dışarı çıkarken bu arada içeriden birkaç kez daha silah sesi duyuldu.Saldırı üzerine bölgeye polis ve Özel Hareket timi, sağlık ekipleri sevk edildi.

[old_news_related_template title="Son dakika: Rus Büyükelçi'ye suikast düzenleyen kişinin kimliği belli oldu" desc="Rus Büyükelçi Andrey Karlov'u öldüren saldırganın polis memuru Mert Altıntaş olduğu öğrenildi. Altıntaş'ın görevli olmadığı belirtildi. Öte yandan Altıntaş'ın 15 Temmuz darbe girişimi sırasında geçici görevle Diyarbakır'da olduğu İfade edilirken; Altıntaş'a 2 gün izin veren dönemin Diyarbakır Çevik Kuvvet Şube Müdürü Kahraman Sezer'in ise darbe girişiminden sonra FETÖ/PDY terör örgütü soruşturması kapsamında tutuklandığı belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/mert-altintas.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/son-dakika-rus-buyukelciye-suikast-duzenleyen-kisinin-kimligi-belli-oldu-1575307/"]

SALDIRGAN ÇATIŞMADA ÖLÜ ELE GEÇİRİLDİ


Kısa süre sonra sanat merkezinden silah sesleri duyuldu. Teslim olmayan saldırganın özel harekat görevlileriyle çatıştığı öğrenildi. Kısa süreli çatışmanın ardından saldırgan ölü olarak ele geçirildi. Bunun ardından içeriye alınan sağlık ekibi tarafından Rus Büyükelçi Andrey Karlov çıkarıldı. Saldırıdan ancak 30-40 dakika sonra ambulansla Güven Hastanesi'ne kaldırılan Karlov'a doktorlar müdahale edebildi. Doktorların kalp masajı yaptığı görülen Büyükelçi Karlov, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Polis olayla ilgili saldırganın kimliğinin belirlenip, bağlantılı olduğu kişi yada kişileri yakalamak için çalışma başlattı.

[old_news_related_template title="Rus Büyükelçi'yi öldüren Mert Altıntaş hakkında şok bilgiler" desc="Rus Büyükelçi Andrey Karlov'a suikast düzenleyen Mert Altıntaş hakkında şoke edici bilgiler ortaya çıktı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/basliksiz-1-255.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/rus-buyukelciyi-olduren-mert-altintas-hakkinda-sok-bilgiler-1575519/"]

"GÖRGÜ TANIĞI: YERDE YATARKEN HARAKETSİZDİ, HİÇBİR KIPIRTI YOKTU"


RUS Büyükelçi Karlov’a düzenlenen silahlı saldırıda serginin yapıldığı salonda bulunan görgü tanığı, olayı şöyle attı: "Arkadan ve çok yakından, silah kullanmayı bilen biri. Yoksa başka yaralılar da olurdu. O hizadan seken kurşunlarla daha ciddi yaralanmalar da olurdu. Büyükelçi konuşurken arkadan koruma kimliği ile giren bir kişi. Silahı ile güvenliği atlatıyor koruma kimliği ile giriyor içeri. Güvenliği sahte kimlikle atlatmış. Büyükelçi son açılış konuşmasını yaparken, 1 ya da 2’inci dakikada vuruldu. Yerde yatarken, haraketsizdi. Hiçbir kıpırtı yoktu. Sanıyorum kaybettik. En az beş el ateş etti ve yerde yatarken bir el daha ateş etti. Halep’in intikamını aldığını söyledi. ‘’Halep’te sizin biz sizin gibi sivillere sıkmıyoruz, biz mermilerimizi size sıkıyoruz, bombalarımızı size atıyoruz' anlamında sözler söyledi, şokun içinde aklımda kalanın özeti bu."

[old_news_related_template title="Suikast muhabirimizin gözleri önünde yaşandı!" desc="Ankara Çağdaş Sanatlar Galerisinde bir sergiye katılan Büyükelçi Karlov’a koruma gibi görülen bir kişi tarafından silahlı saldırıya uğradı. Ağır yaralandığı bildirilen Karlov’un hayatını kaybettiği Rus Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklandı. Saldırı gazetemiz muhabiri Yavuz Alatan’ın gözleri önünde meydana geldi " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/yavuz-manseti.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/suikast-muhabirimizin-gozleri-onunde-yasandi-1575339/"]

Rusya'nın Ankara Büyükelçisine düzenlenen suikast, gazetemiz muhabiri Yavuz Alatan'ın gözleri önünde yaşandı. Alatan hem Türkiye'de, hem de dünyada şok etkisi yaratan olayı şöyle anlattı:

‘'Çağdaş sanatlar galerisinde düzenlenen ‘Gezgin Gözüyle Kaliningrad'dan Kamçatkaya'ya Rusya'' adlı fotoğraf sergisinin açılış törenini izlemek saat 18.30 civarında üzere salona gittim. Salonda hazırlıklar tamamlanmış ve davetliler de geliyordu. 60-70 kişilik bir grup vardı. Büyükelçi de salona girdi, konuklarla el sıkışıp hatıra fotoğrafları çektirdi.

[old_news_related_template title="Suikast muhabirimizin gözleri önünde yaşandı!" desc="Ankara Çağdaş Sanatlar Galerisinde bir sergiye katılan Büyükelçi Karlov’a koruma gibi görülen bir kişi tarafından silahlı saldırıya uğradı. Ağır yaralandığı bildirilen Karlov’un hayatını kaybettiği Rus Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklandı. Saldırı gazetemiz muhabiri Yavuz Alatan’ın gözleri önünde meydana geldi " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/r3-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/suikast-muhabirimizin-gozleri-onunde-yasandi-1575339/"]

KARLOV'UN CENENAZESİ ADLI TIP KURUMUNA GÖTÜRÜLDÜ


Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un cenazesi otopsi için Ankara Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Otopsiye Rusya yetkililerinin de gireceği öğrenildi. Bu arada suikastı gerçekleştiren polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş'ın da cesedi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nden saat 00.10'da çıkartılarak otopsi için Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

atata2İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU'DAN SUİKAST AÇIKLAMASI


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Rus Büyükelçi suikastı sırasında yaralananları hastanede ziyaret etti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Rus Büyükelçisi Karlov’un kaldırıldığı hastanenden ayrılırken basın mensuplarına olaya ilişkin yaptığı açıklamada, "19 Aralık 2016 bugün 19.05 sularında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde 'Gezgin gözüyle Klaningrattan Kamçatkaya Rusya' adlı fotoğraf sergisinde, Rusya Büyükelçisi Sayın Andrey Karlov konuşma yaptığı sırada silahlı bir saldırıya uğramıştır. Kaldırıldığı Güven Hastanesi'nde saat 19.53'te hayati bulgularının olmadığı tespit edilmesine rağmen, yapılan müdahaleye cevap alınamamış ve kıymetli dostumuz sayın büyükelçimiz hayatını kaybetmiştir. Dostumuz Rusya Federasyonu’na, Rusya halkına ve ailesine baş sağlığı dileklerimizi iletiyor, acılarını yürekten paylaşıyoruz. Başımız sağolsun" dedi.

Bakan Soylu, "Silahlı saldırı duyulur duyulmaz, hemen olayın yakınında bulunan Çankaya Polis Merkezi'nden, polis merkezi yetkilileri intikal etmişler ve silahlı saldırgana müdahale etmişlerdir. Çatışma devam ederken Özel Harekat ekipleri gelmiş ve Özel Harekat ekipleri ile saldırgan arasındaki silahlı çatışma sonrası, saldırgan etkisiz hale getirilmiştir. Saldırgan, 24 Haziran 1994 Aydın Söke doğumlu. Manisa Şehzadeler nüfusuna kayıtlı. Söke Cumhuriyet Anadolu Lisesi mezunu. İzmir Rüstü Ünsal Polis Meslek Yüksek Okulu mezunu ve Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görev yapan ve 2,5 yıldır bu görevde bulunan Mevlüt Mert Altuntaş. Olay esnasında yaralanan Leyla Gündoğan, Arnavutluk doğumlu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu tespit edebildiğimiz Anastas Zimrikapi ve Anıl Değer yine olay yerinden acilen güven Hastansi'ne getirilmiştir. Yaralılardan Anıl Değer, taburcu olmuştur. Yaralılarımızdan birisi ayağından, birisi de kolundan olmak üzere şu anda tedavi altındadır. Saldırganın bağlantıları araştırılmaktadır. Bu vesileyle tekrar başsağlığı diliyoruz" şeklinde konuştu.

[old_news_related_template title="Türk dostuydu!" desc="Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, esprili kişiliği ve sıcakkanlı duruşu ile başkentteki diplomasi hayatında ön plana çıkan bir diplomattı. Temmuz 2013'den bu yana yürüttüğü büyükelçilik görevinde, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan kriz döneminde de önemli rol oynadı ve krizin çözümünde adımlar attı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/suikast.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/turk-dostuydu-1575613/"]