Kosova Eğitim Bakan Yardımcısı Anila Statovci Demay, Kosova’da Arnavutça tarih ders kitaplarının içerikleriyle ilgili vatandaşların başvuruları üzerine değişiklikler yapıldığını belirtti. Tarih kitaplarının yeniden gözden geçirildiğini kaydeden Bakan Yardımcısı Demay, Kosovapress Haber Ajansı’na verdiği mülakatta, tarih kitaplarından nefret uyandıran içerik ve ibarelerin kaldırıldığını vurguladı.

“Ders kitaplarındaki içeriklerin tekrar gözden geçirilmesi çalışması çerçevesinde bir dönem çokça tartışılan ve Osmanlı dönemi hakkında tarih kitaplarındaki içeriklerle ilgili şikayet ve talepler doğrultusunda tarih kitaplarındaki içerikler de gözden geçirildi. Kabul edilebilir olduğu gerekçesiyle şikayet ve taleplerin bir bölümüne olumlu yanıt verildi. Aşağılayıcı ve nefret içeren içerikleri kaldırıldı. Tarih kitaplarında özellikle aşağılayıcı ve nefret uyandıracak içeriklerin yer almamasına özen gösterildi. Genç kuşağın nefret ve hakaret diliyle gelişmeleri gereksizdir. Genç kuşak yeni bir görüş edinerek dünya hakkında ön yargısız düşüncelere sahip olmalı. Nefret duyulmasına sebep olacak içeriklerin kitaplarda yer almaması için temkinli davrandık.” diyen Kosova Eğitim Bakan Yardımcısı Anila Statovci Demay, gözden geçirilmiş kitaplar ile yeni kitapların da delillere dayanacağını belirtti.

“Delillerle dayanan gerçekler temel ilkemiz olacak. Gerçekleri yadsıyamazsınız. Gelecek yıllarda yayımlanacak yeni kitaplar bu ilkeden hareket edecek” ifadelerini kullanan Anila Statovci Demay, tarih kitaplarında tarihi gerçeklerin kaldığını, ancak nefret uyandıracak ve hakaret içeren ibare ve içeriklerin kaldırıldığına vurgu yaptı.

 

DHA