CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İzmir'in Yamanlar Semti'nde hayatını kaybeden 30 yaşındaki Cansu Külekçi için, yakınlarının cemevi adı belirtilerek camiden sala verilmesi isteğinin kabul edilmemesiyle ilgili olarak soru önergesi verdi.
Kırklareli Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan 30 yaşındaki Cansu Külekçi, 4 yıldır tedavi gördüğü kanser hastalığından İzmir'de hayatını kaybetti. Alevi olan Cansu Külekçi'nin yakınları, Nafiz Gürman Mahallesi'ndeki Bilali Habeşi Cami'ne gitti ve sala verilmesini istedi. Ancak iddiaya göre cami imamı K.K., salayı verebileceğini, cenazenin kalkacağı yerin adresini de söyleyebileceğini, ancak 'cemevi' sözünü kullanamayacağını söyledi. K.K.'nin bunun gerekçesi olarak ise Diyanet İşleri Bakanlığı'ndan kendilerine gönderilen cep telefonu mesajını gösterdiği belirtildi. Duruma tepki gösteren Külekçi'nin yakınları, üç cami imamının da aynı mazereti sunması üzerine, salayı verdiremeden Yamanlar Cemevi'nden Cansu Külekçi'nin cenazesini kaldırmak zorunda kaldı. Cansu Külekçi'nin yakını Serkan Çoban, "Üç camiyi gezdim, aynı yanıtı aldım. 15 Mayıs'ta böyle bir talimat gelmiş. Bu toplumları ayrıştıran bir karardır" dedi.
Bu duruma tepki gösteren CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. İzmir'in Yamanlar semtinde hayatını kaybeden bir vatandaşın yakınlarının, sırf farklı mezhep kökeninden olması nedeniyle camide mağdur edildiğini söyleyen Sındır, "Mübarek Ramazan ayı içerisinde vatandaşa gösterilen bu gayri insanı tutumu kabul etmek mümkün değil" dedi.
YASAL DAYANAĞINI SORDU
Bayraklı Nafiz Gürman Mahallesi'ndeki Bilali Habeşi Cami'ne giden cenaze sahibi vatandaşın sala ve cemevinden kaldırılacağı duyurusu talebinin geri çevrilmesine tepki gösteren Sındır, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan şu sorulara yanıt vermesini istedi:
"Alevi vatandaşlar için camilerde sala okunabileceği, ancak cenazenin cemevinden kaldırılacağı anonsunun yapılamayacağı haberleri doğru mudur? Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, bu konuda imamlara SMS gönderdiği doğru mudur? Doğru ise bunun yasal gerekçesi var mıdır? Uygulamanın değiştirilmesi, camilerimizin tüm yurttaşlarımızın cenaze hizmetlerinden yararlanacağı bir uygulamaya kavuşturulması çerçevesinde bir düzenleme çalışması ya da planlaması yapılmakta mıdır? Hükümetinizin cemevlerini diğer ibadethaneler gibi yasal statüye kavuşturma çalışması var mı? Yapmayı planlıyor musunuz?"

DHA