Türkiye ile Rusya arasında son 6 aydır süren gerginliğin gölgesinde Türk savaş gemileri Ukrayna'daki tatbikata katıldı. Odesa limanına demir atan gemiler, askeri heyet tarafından karşılandı. Ukrayna'nın Rus işgali altındaki Kırım kentinin, Odesa'ya sadece onlarca deniz mili uzaklıkta olması ise ilginç bir duruma yol açtı. Türk savaş gemileri ile Rus savaş gemileri Karadeniz'de burun buruna gelmiş oldu.


Türk savaş gemileri Odesa limanına demirledi.


Odesa’da Türk savaş gemilerini Ukrayna Deniz Kuvvetleri Batı Deniz Üssü Komutanı 1. Dereceli Kaptan Oleg Doskato, Hetman Sagaydaçniy (U130) firkateyni 2. Dereceli Kaptanı Denis İvanin, Türkiye’nin Odesa Başkonsolosu Cemil Ufuk Toğrul ve Askeri Ataşe Deniz Kurmay Albay 1. Dereceli Kaptan Mustafa Aslan tarafından karşılandı.

Türk denizcilerin, Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığı temsilcileri ve Odesa Bölgesi yerel idarecileriyle bir araya geleceği açıklandı.


TCG Salihreis (F-246) ile TCG Bartın (F-504), bugün yerel saat ile 14.00-16.00, 4 Nisan’da da 14.00-15.00 saatleri arası Odesa sakinleri tarafından ziyaret edilebilecek.

Türk denizciler, Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığı temsilcileri ve Odesa Bölgesi yerel idarecileriyle bir araya gelecek.

FOTO:DHA- Başbakan Davutoğlu Şubat ayı sonunda Ukrayna'yı ziyaret etmişti.

DAVUTOĞLU KIRIM MESAJI VERMİŞTİ


Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz Şubat ayında kalabalık bir heyetle Ukrayna'ya gitmiş ve çeşitli temaslarda bulunmuştu. Rusya'nın bölgedeki saldırgan tutumunu burada sert sözlerle eleştiren Davutoğlu, Kırım için "İşgal son bulmalı" mesajı vermişti.

TARTIŞMALI ÜLKE KIRIM!


Mevcut Kırım Cumhuriyeti 2013′teki kriz neticesinde; uluslararası hukuk çerçevesinde Ukrayna’ya bağlı olan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve özel statüye sahip Sivastopol şehri ile birlikte 11 Mart 2014 tarihinde tek taraflı olarak Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan etti. Bu yeni ülkeyi ise şu ana kadar sadece Rusya ve onun kontrolündekmi Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri tanıdı.  Dünya Rus güdümündeki yeni yönetimi hâlâ işgalci olarak tanımlıyor.