Muhalefet partileri başta olmak üzere toplumun büyük bölümünün son aylarda sık sık dile getirdiği "Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yönetiliyor" eleştirisi artık tescillendi. İşte Saray'dan geçen Türkiye'nin son 23 günü...

FOTO:DHA - Saray'a çağrılan Davutoğlu'na 'görevi bırakıyorsun' denildi. FOTO:DHA - Saray'a çağrılan Davutoğlu'na 'görevi bırakıyorsun' denildi.

4 MAYIS: ERDOĞAN DAVUTOĞLU'NU SARAYA ÇAĞIRDI 'GÖREVİ BIRAKACAKSIN' DEDİ


Başbakan Ahmet Davutoğlu 5 Mayıs Perşembe günü yapılacak olağan "Cumhurbaşkanı-Erdoğan" görüşmesini 12 saat erkene almak zorunda kaldı. Çarşamba gecesi apar-topar Ak Saray'a çıkan Davutoğlu, Erdoğan ile yaklaşık 2 saat başbaşa görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapılmadı ancak kulislere "Erdoğan, Davutoğlu'na 'bırakıyorsun' emrini verdri"  iddiası yansıdı.

FOTO:DHA - Davutoğlu istemeye istemeye görevini bıraktı. FOTO:DHA - Davutoğlu istemeye istemeye görevini bıraktı.

5 MAYIS: DAVUTOĞLU 'BIRAKIYORUM' DEDİ


Bir gün önce kulislerde konuşulan şey gerçek çıktı. AKP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu "Partimiz kongreye gidiyor ve ben aday olmuyorum" açıklamasında bulundu. Yani Erdoğan, Davutoğlu'nun üstünü resmen çizdi. Aynı dakikalarda Ak Saray'da Erdoğan 'olası Başbakanları' ağırlıyordu.

6 MAYIS: SARAY KULİSLERİ HIZLANDI


Bu tarihten itibaren Ak Saray'a gidiş-gelişler hız kazandı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım başta olmak üzere partinin ağır topları sık sık Erdoğan ile biraraya gelmeye başladı. Erdoğan, kongre tarihi olan 22 Mayıs'a kadar gerçekleştirdiği yurt gezilerinde Binali Yıldırım ile Enerji Bakanı damadı Berat Albayrak'ı yayından ayırmadı.

Erdoğan, Ak Saray'da ATV'nin canlı yayınına katıldı. Erdoğan, Ak Saray'da ATV'nin canlı yayınına katıldı.

18 MAYIS: SARAY'DA CANLI YAYINA ÇIKTI 'PARTİMİZ' DEDİ


Ak Saray'dan ATV'deki canlı yayın programına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP için resmen "partimiz" kelimesini telaffuz etti. Kongre süreci ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Erdoğan "Genel Kurul ve tüm delegeler, oradaki adayla ilgili kararını verecek ve pazar akşamı gerek partimizin diyeceğim, çünkü kurucu genel başkanı olduğum için söylüyorum. Bundan sonraki sürece yönelik, başbakan kim olacak sorusunun cevabı da, o gün Başbakanımız Ahmet Bey istifasını verecektir ve hemen o akşam yeni başbakanı görevlendirip, süratle kabinesini oluşturma imkanını verelim istiyorum. Zira hafta için MGK var, Pazartesi günü Dünya İnsani Zirvesi var. 60 ülke devlet başkanı ve başkanı geliyor. O program 2 gün sürüyor ve sonra Ankara’ya gelip, duruma göre kabineyi görmüş olacağız” dedi.

19 MAYIS: AKP'NİN ADAYI AÇIKLANDI


AKP Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında Parti Sözcüsü Ömer Çelik yeni adaylarının Binali Yıldırım olduğunu açıkladı.

22 MAYIS: AKP KONGRESİNDE SARAY'DAN GELEN MEKTUP OKUNDU


Binali Yıldırım'ın tek aday olarak girdiği kongrede "Erdoğan'a bağlılık konuşmaları" yapıldı. Kongrenini Divan Başbakın Bekir Bozdağ'ın "Partimizin markası ve önderi olan liderimiz, büyüğümüz, ustaların ustasından gelen bir mesajı arz etmek istiyorum" diye okumaya başladığı Erdoğan mesajı AKP'liler tarafından ayakta dinlendi.

FOTO:DHA- Türkiye'nni yeni Başbakanı Binali Yıldırım oldu. FOTO:DHA- Türkiye'nni yeni Başbakanı Binali Yıldırım oldu.

DAVUTOĞLU SARAY'A ÇIKTI İSTİFA ETTİ, GÖREVİ YILDIRIM'A VERİLDİ


Daha kongre salonu boşaltılmadan Ak Saray'a çıkan Davutoğlu istifasını Erdoğan'a sundu. Saray'dan ayrılan Davutoğlu'nun makam aracı gideceği yere varamadan Binali Yıldırım'ın aracı Saray'a geldi. Yıldırım yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi.

24 MAYIS: YILDIRIM YENİ KABİNEYİ SARAY'DA AÇIKLANDI


24 Mayıs Salı günü yeniden Ak Saray'a çıkan Yıldırım yeni kabineyi Erdoğan'a imzalattı. Yıldırım imzanın ardından basın toplantısı düzenleyerek yeni kabineyi kamuoyuna duyurdu. Hükümet listesinde Erdoğan'a yakın isimlerin yer alması dikkat çekti.

GRUP TOPLANTISINDA BAŞKANLIK SÖZÜ


Dakikalar sonra TBMM'ye gelen Yıldırım AKP lideri olarak partisinin ilk grup toplantısına katıldı. Yıldırım konuşmasında "Erdoğan'a bağlılık ve başkanlık sözü" verdi.

Numan Kurtulmuş il Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu, Numan Kurtulmuş il Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu,

25 MAYIS: İLK BAKANLAR KURULU SARAY'DA TOPLANDI


Çiçeği burnunda hükümet ilk Bakanlar Kurulu toplantısını Ak Saray'da gerçekleştirdi. Toplantı sonrası kameralar karşısına geçen Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş hükümetteki görev dağılımını açıkladı.

FOTO: Kabine üyeleri MGK toplantısı için yeniden Ak Saray'a çıktı FOTO: Kabine üyeleri MGK toplantısı için yeniden Ak Saray'a çıktı

26 MAYIS: MGK SARAY'DA TOPLANDI


Ve bugün. Hükümetteki 3.günlerdinde Bakanlar Kurulu üyeleri yeniden Ak Saray'a Erdoğan'ın huzuruna çıktı. Milli Güvenlik Kurulu toplantısı Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantıya ilgili bakanların yanı sıra Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve kuvvet komutanları da katıldı.