Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine "diktatör bozuntusu" diyen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na tazminat davası açmıştı. Kılıçdaroğlu bu söylemi, davaya ve hakkında "cumhurbaşkanı'na hakaret" suçlamasıyla başlatılan soruşturmaya rağmen, bugünkü CHP grup toplantısında tekrarladı.

Foto: CİHAN


SÖZCÜ-ANKARA
 Aynı ifade, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş tarafından da TBMM Genel Kurulu'na taşındı. Hapisteki gazetecilere tecrit uygulandığını TBMM kürsüsünden anlatan Yarkadaş, "gazetcilere tecrit talimatını diktatör bozuntusu mu verdi?" deyince, Meclis karıştı.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "33 gazetecinin tecrit altında yaşaması talimatı diktatör bozuntusundan mı geldi?'' diye sorunca Meclis karıştı.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Can Dündar ve Erdem Gül başta olmak üzere, cezaevinde tutulan gazetecilerin, ''tecrit altında yaşadıkları''nı dile getirdi. TBMM'de gündem dışı söz alan Yarkadaş, sözlerine Hrant Dink'i anarak başladı. Yarkadaş, ''Dokuz yıl önce katledilen meslektaşımız Hrant Dink'i anarken, şu sıra yaşarken öldürülmeye çalışılan, cezaevinde tecrit altında tutulan 30 gazeteci arkadaşımızın durumunu da yeniden gündeme getirmek istiyorum'' dedi.

Elinde tuttuğu Cumhuriyet Gazetesi'nin manşetini kameralara gösteren Yarkadaş, "Bugünkü Cumhuriyet Gazetesi'nin manşetinde de yer verildiği üzere, başta Can Dündar ve Erdem Gül olmak üzere 30 gazeteci tecrit koşullarında yaşamakta, kendilerine daktilo dahi verilmemektedir'' ifadesini kullandı.

"Bu yapılan, en temel insan haklarına aykırıdır'' diye konuşan Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti: "Acaba gazetecilere uygulanan bu tecrit, diktatör bozuntusunun talimatıyla mı yapılmaktadır? Bu tecrit ne zaman sona erecektir? Buradan ilgililere çağrı yapıyor, 33 gazeteci arkadaşımızın üzerindeki tecrit bir an önce kaldırılmalıdır diyorum.''

AKP'DEN İTİRAZ GELDİ

Yarkadaş'ın ''diktatör bozuntusu'' sözünü kullanması üzerine, AKP Grup Başkanvekili Coşkun Çakır, "sataşma olduğu gerekçesi''yle söz istedi. Çakır, "CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, cumhurbaşkanımıza hakaret etmiştir, bu sözleri kınıyorum'' dedi. Yarkadaş, bunun üzerine yeniden söz istedi ve kürsüye çıktı.

"ERDOĞAN YÜZDE OTUZ SEKİZ OY ALDI''

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, sözlerine Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı oy oranına ilişkin görüşünü dile getirerek başladı. Yarkadaş, AKP milletvekillerinin, Erdoğan'ın yüzde elli iki oy aldığı yalanını gerçekmiş gibi göstermeye ve Erdoğan'ın eleştirilemez olduğunu kabul ettirmeye çalıştığını söyledi. Yarkadaş, "Bir kere şu yanlışı düzeltelim; Erdoğan yüzde 52 değil, yüzde 38 oy aldı. Ayrıca bu oy oranı, onun dokunulmaz ve eleştirilemez olmadığını göstermez'' dedi.

'BU NASIL BİR ADALET ANLAYIŞI?'

Yarkadaş, daha sonra sözü Cumhuriyet Gazetesi'nin bugünkü manşetine getirdi. Elindeki gazeteyi gösteren Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elimde bir gazete kupürü var. Fazla söze gerek bırakmıyor. Bakın, (bu neyin adaleti?) diye soruyor Cumhuriyet Gazetesi... Hatırlayın, ne demişti Tayyip Erdoğan? (Bunu onların yanına bırakmayacağım) Peki; nerede bu arkadaşlarımız? Şu an tecrit altındalar. Kendilerine daktilo dahi verilmiyor. Sıcak su imkanından faydalandırılmıyor. 200 kişi görüşmek için başvuruyor, başvurular olumsuz sonuçlanıyor. Ben de diyorum ki; bu tecrit, diktatör bozuntusunun emriyle mi uygulanıyor?''

AKP'LİLER ERDOĞAN'I SAVUNUNCA...

Yarkadaş konuşması devam ederken, AKP sıralarından "Erdoğan hakkında böyle konuşamazsın'' itirazları yükseldi. CHP'li vekil bunun üzerine, "Ben bir isim verdim mi? Niye üstünüze alınıyorsunuz? Diktatör bozuntusu deyince, aklınıza neden Tayyip Erdoğan geliyor? Erdoğan'ın adını veren oldu mu'' diye sordu.

CHP'li Yarkadaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bir elimdeki gazeteye bakacak, bir de Erdoğan'ın hangi koşullarda cezaevinde kaldığını hatırlayacaksınız. Sonra da (Bunu onların yanına bırakmayacağım) denildikten sonra talimatla yapılan tutuklamalar sonucu tecrit altında kalan gazeteci arkadaşlarımıza bakacaksınız.''

''TEHDİTLERE BOYUN EĞMEYİZ'

Yarkadaş, AKP Grup Başkanvekii Coşkun Çınar'ın "Yarkadaş hakkında gereği yapılacak'' sözlerine de yanıt verdi. CHP'li vekil, Cumhurbaşkanını eleştiriyorum diye gereken yapılacakmış... Ne yapacaksınız! Burhan Kuzu'nun dediği gibi, talimatla beni bir gece apar topar evimden mi aldıracaksınız? Bir gece evime baskın mı yaptıracaksınız?" tepkisini gösterdi. Yarkadaş, "Evime gitmenize gerek yok, buyurun buradayım! Elinizden ne geliyorsa yapın. Buyurun buradayım; sizden her şey beklenir'' dedi.

Yarkadaş, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Ama şunu unutmayın! CHP milletvekillerinin gözünü korkutamazsınız; buna gücünüz yetmez! Bu boş işleri de bırakın... Bırakın bu boş işleri..''

CHP'li vekilin konuşması sonrası, salonda gerilim yaşandı. Bazı AKP milletvekillerinin Yarkadaş'a hakaret ettiği görüldü. CHP'liler bunun üzerine, konuşmaları tutanak altına aldırdı. Gerelimin uzaması üzerine, görüşmelere on dakika ara verildi.