Geçen hafta, dokuz günlük Kurban Bayramı tatilini geride bıraktık. Karayollarımızda yine onlarca, yüzlerce insan ya öldü, ya da yaralandı. Trafik kazalarının çok büyük bir kısmının da sürücü hatalarından kaynaklandığı gözler önüne serildi. İşte tam bu noktada dünyanın en büyük filo kiralama şirketlerinden biri olan LeasePlan, global düzeyde hazırladığı sürüş alışkanlıkları anketiyle dikkat çekici verilere ulaştı. 17 ülkedeki araç kullanıcılarını kapsayan ankete göre, sürücülerin yüzde 81’i araç kullanırken birden fazla şeyle uğraştığını itiraf ediyor.

TELEFON BİRİNCİ SIRADA


Araştırmaya göre, direksiyon başında yaygın olarak yapılan faaliyetler arasında telefonla konuşmak yüzde 69’la birinci, bir şeyler içmek yüzde 36’yla ikinci ve yemek yemek yüzde 32’yle üçüncü sırada yer alıyor. Türk sürücülerin alışkanlıkları biraz farklılık gösterse de, direksiyon başında telefonla konuşma alışkanlığı Türkiye’de de ilk sırada yer alıyor. Türk sürücülerin yüzde 65’i araç kullanırken telefonla konuşurken, yüzde 23’ü sigara içtiğini, yüzde 16’sı sosyal medyayı aktif olarak kullandığını ve yüzde 13’ü mesajlaştığını belirtiyor. Ankette sürücülerin 3’te 1’nden fazlası olan yüzde 34’lük bir kısmının otomobilleriyle ile telefonları arasında seçim yapamaması dikkat çeken bir diğer önemli detay olurken, Türkiye’de bu durum yüzde 47 ile dünya ortalamasının üzerinde seyrediyor.

YAKIN TAKİP VE SLALOM


Ankette ayrıca trafikte agresif tavırlar konusunda da korna çalınması, slalom yapılması (zikzak çizme), yakın takip, aşırı yüksek hızla yanından geçilmesi ve agresif el kol hareketlerinde bulunulması en çok verilen cevaplar oldu. Türk sürücülerin yüzde 52’sinin ise trafikte sinirler gerildiğinde öndeki aracı yakından takip ettiği ortaya çıktı. Üstelik Türk sürücülerin yüzde 38 gibi ciddi bir oranı ise bu davranışı sıklıkla yaptıklarını itiraf etti. Türk sürücülerin yüzde 23’ü slalom, yüzde 20’si arkadaki aracın yakın takibi ve yüzde 14’ü yanından hızla geçilmesinin trafikte kendilerini rahatsız eden davranışların başında geldiğini belirtti.