Mobil iletişim dünyasının kalbi yarından itibaren birkaç günlüğüne Barselona’da atacak.



Akıllı telefonların ve mobil iletişim teknolojilerinin hayatımızda bu kadar önemli yer kaplaması dolayısıyla her yıl biraz daha önem kazanan Dünya Mobil Kongresi yarın İspanya’nın Barselona kentinde başlıyor. Sizler için bu kongreden neleri beklememiz gerektiğini derlemeye çalıştım. Öncelikle Android severler için bu etkinliğin en önemli haberinin Samsung’tan gelmesi bekleniyor. Samsung, amiral gemisi Galaxy S7 ve S7 Edge’i tanıtacak. (Hadi Samsung Micro SD kart desteğini geri getir!)
Apple bu etkinliğe katılmadığı için ondan heyecanlı bir beklentimiz yok. Sony geçtiğimiz yılsonu Almanya IFA’da Z5’tanıttığı için ondan amiral gemisi beklemiyoruz. Ama kulak içine yerleştirilip cep telefonuna gelen uyarıları ileten bir cihaz ve tamamen yeni bir akıllı telefon ailesi tanıtması mümkün görünüyor.

SAMSUNG İLE KAPIŞACAK

LG geçen yılın en iyi kameraya sahip akıllı telefonlarından biri olan G4’ün yenisi G5’i tanıtacak ve adeta Samsung ile kapışacak. Hepimiz nefeslerimizi tuttuk bu iki önemli akıllı telefonun özelliklerini karşılaştırmak için geri sayıyoruz. G4’te akıllı slot adı verilen akıllı telefona donanım ekleyebileceğimiz yeni bir özellik bekliyoruz.
Huawei P9 için yılsonunu bekliyoruz. Bunun yerine Huawei Watch’ı güncelleyebilir. Bir de hibrid Mate Book adını verdiği bir dizüstü ile sürpriz yapabilir.
Fuarda artık 5G teknolojileri net olarak konuşulmaya başlanacak. (Hayır 4.5 G filan değil...)
Henüz bu iletişim protokolü üzerinde bir uzlaşma yok ama firmalar bu konuda ulaştıkları noktaları basınla paylaşmaya ve süreci hızlandırmaya hazırlanıyorlar. Sektörün tüm ayakları burada kendi açılarından 5G ile ilgili vizyonlarını paylaşacaklar. Ki kendi adıma heyecanla bekliyorum bu konuda gelecek bilgileri. Gelen dedikodular arasında Korelilerin fuarda çalışan bir 5G gösterisi yapacağı yolunda.
Sanal gerçeklik gözlükleri fuarın bir başka önemli konusu olacak.
Biz de elimizden geldiğince haberlerimizle fuarı takip etmeye çalışacağız. Gözünüz buralarda olsun efendim.

Samsung’dan 2016 gösterisi

Samsung, Portekiz’de geleneksel MENA Forum toplantısı düzenledi. Ben de davetli gazeteciler arasındaydım. Burada CES’te gördüğüm cihazların bölgesel tanıtımı yapıldı. Tanıtılan cihazlar arasında en dikkat çekenlerden biri KS9500 akıllı televizyon oldu.

49’dan 55 inçe kadar ekran boyutu olan cihaz Quantum DOT teknolojisi ile renk skalasını artırırken, derinlik ve parlaklıktan da ödün vermiyor. Cihaz bu teknoloji ile 1 milyar renk gösterebiliyor. Ayrıca 360 derece üzerinde çalışılmış tasarımı ile her açıdan şık görünüyor. Akıllı televizyon bölümünün işletim sistemi ise yine Tizen. Cihazda antivirüs yazlım da standart olarak geliyor.
Artık Samsung’un Twin Cooling Plus özelliği iki kapılı buzdolaplarında da var ve dolaptaki yiyeceklerin yüzde 70 daha fazla nem tutmasını sağlıyor. Biri buzlukta biri de soğutucuda olmak üzere iki bağımsız soğutma sistemi arasında hava geçişi sağlanıyor.

ÇAMAŞIR MAKİNESİNE ÖZEL KAPAK KOYDU

Çamaşır makineleri konusunda çok hoşuma giden bir özellik geliyor. Samsung, Add Wash adı verilen özel kapağı sayesinde çamaşır yıkanırken makineyi durdurmadan çamaşır ekleyebilme şansı tanıyor. Makinenin kapağına eklenen bir bölümle bu eylem gerçekleştirilebiliyor.


Gear S2 ailesine de iki yeni versiyon katılıyor. 18 ayar altın ve platin kaplama versiyonlar Classic S2’ye ayrıca ESPN, Uber ve CNN uygulamaları ekleniyor. Galaxy Tab Pro S ikisi bir arada cihaz da artı. İşletim sistemi olarak Windows 10 kullanan cihaz tam boy bir klavye ve track pad sunuyor. Ama en ilgi çekici özelliği Samsung’un müthiş Super Amoled ekran teknolojisini kullanan ilk Windows tabanlı cihaz olması. 12 inç ekranı olan cihaz inceliği ile de dikkat çekiyor. Intel Core M işlemci kullanan cihazın önemli eksikliği USB portu veya micro SD kart desteği sunmaması. Ama tasarımı, inceliği ve klavyesi çok şık görünüyor.