Reuters haber ajansının son dakika olarak geçtiği haberde, Irak meclisi, Kerkük'ün de dahil edildiği, "bağımsızlık" referandumunu reddetti.

Muhammed el-Karbouli, "Kürt siyasetçiler oturumu terk etti ama çoğunluk sağlandı ve referandumu veto etme kararı geçti" ifadesini kullandı.

[old_news_related_template title="Irak'ta Kürtler referanduma gidiyor" desc="Irak'ta referandumun tarihi belli oldu. Irak'taki kürtlerin bağımsızlık referandumunun tarihini Barzani açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/ar.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/irakta-kurtlerin-bagimsizlik-referandumunun-tarihi-belli-oldu-1885238/"]

Öte yandan Reuters'a konuşan Kürt siyasetçi Macid Shingali, bu kararın bir önemi olmadığını söyleyerek, itiraz edeceklerini ve itibar göstermeyeceklerini dile getirdi.

Irak Başbakanı Haydar el-Abedi ise, referandum kararının anayasaya ve bütünlüğe aykırı olduğunu dile getirmişti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) başkanı Mesud Barzani'nin kıdemli danışmanı ve Irak'ın eski dışişleri ve ekonomi bakanı Hoşyar Zebari, "Irak meclisinin aldığı karar kimseyi bağlamaz. Kürt meclisi buna bir yanıt verecektir" dedi.