• Londra'nın merkezinde bulunan London Bridge'de Cumartesi gecesi yerel saatle 21:58'te (TSİ 23:58) bir kamyonet yayaları ezdi, akabinde üç saldırgan Borough Market'ta araçtan inip, çevrede eğlenen insanları bıçakladı. "Bu Allah için" diye bağırdıkları öne sürülen saldırganlar, polis tarafından vurularak öldürüldü. Polis ihbarın 22:08'de geldiğini ve 8 dakika içinde saldırganları etkisiz hale getirdiğini açıkladı. Korku ve panik yaratmak için üzerilerine sahte bomba düzeneği bağlayan zanlıların yeni fotoğrafları ortaya çıktı.

• 25 yaşındaki İtalyan film yapımcısı Gabriele Sciotto, polisin saldırganlara müdahalesi sırasında bir barda Şampiyonlar Ligi finalini izliyordu. Çığlıklar üzerine dışarı çıktı. Polislerin saniyeler içinde 50 kurşun sıktığı öğrenildi. Cep telefonuyla çektiği fotoğrafları İngiliz Daily Mail gazetesiyle paylaşan Sciotto, polisin saldırganları masum insanlardan ayırmak için 'yere yatın' diye bağırdığını söyledi. Yanındaki polislerden birinin korkudan ölecek gibi olduğunu söyleyen Sciotto, saldırganların saniyeler içinde öldürüldüğünü belirterek, "Polisler çok etkiliydiler, sanki önceden hazırdılar" dedi.

Gabrele Sciotto'nın çektiği fotoğrafların birinde ölmekte olan zanlının yüzü görünüyor. Saldırganın üzerinde Arsenal forması var. Gabrele Sciotto'nın çektiği fotoğrafların birinde ölmekte olan zanlının yüzü görünüyor. Saldırganın üzerinde Arsenal forması var.


• Saldırıyı dinci terör örgütü IŞİD üstlendi. Polis, Londra'nın doğusundaki Barking semtinde, saldırganlardan birine ait olduğu tahmin edilen bir daireye dün şafak baskını düzenlenmişti. 12 kişi gözaltına alındı. 55 yaşında bir adam serbest bırakıldı. Baskınlar sırasında kontrollü patlamalar gerçekleştirildi.

• Saldırıda hayatını kaybeden ilk kurbanın kimliği açıklandı: Kanada vatandaşı olan Chrissy Archibald. Ailesi tarafından yapılan açıklamada, "O her insanın değerli olduğuna ve saygıyı hak ettiğine dair güçlü bir inancı vardı" ifadesi yer aldı. Archibald'ın nişanlısıyla birlikte Avrupa'ya taşınmadan önce bir evsizler sığınağında çalıştığı belirtildi.

Saldırının kurbanlarından Chrissy Archibald... Saldırının kurbanlarından Chrissy Archibald...


• Saldırganlardan birinin davranışları hakkında polise ihbarda bulunulduğu ortaya çıktı. Gizlilik kaydıyla BBC'nin Asya Ağı'na konuşan bir kişi, saldırganlardan birinin son iki yıl içerisinde radikalleştiğini söyledi. Söz konusu şahsın anlattıkları özetle şöyle: "Yaşanan belli bir saldırı hakkında konuştuk ve çoğu radikal gibi her şeyi meşrulaştırdı. O gün yetkililerle iletişime geçmem gerektiğini fark ettim. Hiçbir şey yapılmadı. Ben üzerime düşeni yaptım. Yetkililer yapmadı."

• Londra Emniyet Müdür Yardımcısı Mark Rowley, çeşitli yerlerinden yaralanan 36 kişinin hastanede olduğunu, 21 kişinin kritik durumda olduğunu açıkladı. Yaralananlar arasında saldırıyı engellemeye çalışan 4 polis memuru da bulunuyor.

• Başbakan Theresa May, olayı “potansiyel bir terör saldırısı” olarak nitelendirdi. Acil güvenlik toplantısının (Cobra) ardından kameraların karşısına geçen May, “Yeter artık deme zamanı geldi” dedi. Seçim propaganda çalışmalarını bir gün askıya alan Başbakan, 8 Haziran'daki erken genel seçimlerin zamanında yapılacağını açıkladı.

• İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn Londra’da yaşananları “zalimce ve şok edici” olarak nitelendirdi. Corbyn Twitter hesabından, “Kurbanları ve ailelerini düşünüyorum. Acil yardım birimlerine teşekkür ederim” diye yazdı. Corbyn de benzer bir adım atarak dün akşam saatlerine kadar seçim kampanyasını askıya almıştı.

teror

DÜNYADAN DESTEK MESAJI YAĞDI


• ABD Başkanı Donald Trump, şahsi Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: “Akıllı, teyakkuzda ve sert olmaya ihtiyacımız var. Bize haklarımızı geri verecek mahkemelere ihtiyacımız var. Ekstra güvenlik önlemi olarak Seyahat Yasağı'na ihtiyacımız var. Sizinleyiz."

• Almanya Başbakanı Angela Merkel, Londra saldırısında duyduğu üzüntüyü dile getirerek, dayanışma duygularını iletti. Merkel açıklamasında, “Bugün, biz tüm sınırların ötesinde dehşet ve kederle, fakat eşit olarak kararlılıkla birlik olduk. Almanya adına belirtiyorum ki, terörizmin tüm biçimlerine karşı mücadelede sıkı ve kararlı bir şekilde Britanya’nın yanındayız” ifadesine yer verdi.

• Fransa’nın çiçeği burnunda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise “Bu yeni trajedinin ardından Fransa, her zamankinden daha fazla Britanya’nın yanındadır. Düşüncelerim kurbanlar ve sevdikleriyle birlikte" dedi.

• Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere Başbakanı Theresa May'e taziye mesajı gönderdi.

• Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de son olayları 'dehşet' içinde izlediğini ve "Düşünce ve dualarının kurbanlar ve yakınlarıyla" olduğunu söyledi.

• Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada "Britanyalılara en derin taziyelerini gönderdiğini ve Londra'daki terör eylemini kınadığını" söyledi.

• Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise Twitter üzerinden paylaştığı mesajında "Bu akşam Londra'dan berbat haberler geldi. Durumu takip ediyoruz" dedi.