ORTAOKUL ve lise öğrencileri bir üst eğitim kurumuna geçiş sınavlarında yapılan değişikliklere odaklanmış durumda. Bu belirsizlikte öğrencilerin stresini ya da gerginliğini azaltacak ve her koşulda girecekleri sınavlara katkısı olacak olan tek şey ise kitap okumak... Bu nedenle biz de Türkiye’nin önde gelen gazeteci, yazar, şair, oyuncu ve sanatçılarından öğrenciler için kitap önerisi istedik. Türkiye’nin çok değerli sanatçı ve yazarları, etkilendikleri kitap ve yazarları anlattı, öğrenciler için kitap isimleri önerdi.

Uğur Dündar Uğur Dündar

UĞUR DÜNDAR: ŞiiRDE ATAOL BEHRAMOĞLU VE ATTiLA iLHAN


UĞUR Dündar, güncel kitaplardan Yılmaz Özdil’in ‘Sen Kimsin’ ve Enis Berberoğlu’nun kitabını önerdi. Listeye Haluk Şahin’in ‘Babali’de Cinayet’ ile Sinan Meydan’ın kitaplarını da ekleyen Dündar, başucu kitapları olarak ise John Steinbeck, Saik Faik Abasıyanık’ın tüm eserlerini, Küçük Prens’i ve Muzaffer İzgü’nün kitaplarını sıraladı. Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Ömer Seyfettin, Reşat Nuri Güntekin ve Turgut Özakman’ın Cumhuriyet ve Atatürk’le ilgili kitaplarını da öneren Dündar, dünya klasiklerinden de Dostoyevski, Çehov, Jack London, Balzac ve Goethe’yi sıraladı. Prof. Dr. Emre Kongar’ın kitapları ve Halide Edip Adıvar’ın Yol Palas Cinayeti kitabını da listeye ekleyen Dündar, şiirde ise Ataol Behramoğlu ve Attila İlhan’ı önerdi.

Müjdat Gezen Müjdat Gezen

MÜJDAT GEZEN: Montaigne’in Denemeler’ini başucunuzdan eksik etmeyin


MÜJDAT Gezen'in öğrencilere önerdiği kitaplar şöyle: “Montaigne’in Denemeler’ini başuçlarından eksik etmesinler. Orta öğretimde Shakespeare ve Anton Çehov gibi yazarları önerebilirim. Bizden de roman meraklıları varsa Yaşar Kemal gibi, öyküye merakları varsa Orhan Kemal ve Saik Faik gibi, eğer mizaha merakları varsa Aziz Nesin ve Muzaffer İzgü gibi yazarları, politik taşlamalara merakları varsa da mutlaka Yılmaz Özdil’in kitaplarını okumalarını tavsiye ederim.”

Yılmaz Özdil Yılmaz Özdil

YILMAZ ÖZDİL: Mutlaka Kemal Tahir okuyun


YILMAZ Özdil, sevdiği yazarları şöyle sıraladı: “Rıfat Ilgaz, Muzaffer İzgü, Fakir Baykurt, Aziz Nesin, Necati Cumalı, Bekir Yıldız; ben kitap okumayı onlar sayesinde sevdim. Lise ve üzeri gençler için önerim benim roman kahramanım yok ama romancı kahramanım var. Mutlaka Kemal Tahir okuyun.

Ataol Behramoğlu Ataol Behramoğlu

ATAOL BEHRAMOĞLU: Steinbeck ve Yaşar Kemal


ATAOL Behramoğlu’dan çocuklar ve gençler için kitap önerisi istediğimizde “İlk aklıma gelen John Steinbeck'in İnci ve Yaşar Kemal’in Teneke romanları... Ayrıca Aleksandr Puşkin’den Yüzbaşının Kızı, Sait Faik’in tüm hikayeleri, Orhan Veli şiirleri... Orhan Kemal’in Bereketli Topraklar Üzerinde ve Panait Istrati’den Arkadaş romanlarını öneriyorum” dedi.

Levent Üzümcü Levent Üzümcü

LEVENT ÜZÜMCÜ: KÜÇÜK PRENS’I HERKES OKUMALI


LEVENT Üzümcü’yü en çok etkileyen kitap, Şeker Portakalı. “Çok etkilendiğimi hatırlıyorum” diyen Üzümcü, Küçük Prens’in ise sadece çocuklar değil veliler tarafından da okunması gereken çok önemli bir eser olduğunu düşünüyor. Anne babaların çocuklarını uyuturken, Nazım Hikmet’in ‘Sevdalı Bulut’unu okumalarını isteyen Üzümcü, gençler içinse, Nuri Kurtcebe’nin çizimiyle Nazım Hikmet’in Kuvayı Milliye Destanı’nı tavsiye etti