YDS sonuçları için artık çok az bir zaman kaldı. Yabancı Dil Sınavı (YDS)'ye giren adaylar merakla YDS sonuçlarının açıklanmasını bekliyor. ÖSYM'nin bugün açıklanacağını duyurduğu YDS sonuçları saat kaçta açıklanacak? YDS sonuç sorgulama ekranı!

SONUÇLAR 5 EKİM 2017 (BUGÜN) AÇIKLANIYOR

2017 YDS sonuçları 5 Ekim 2017 tarihin açıklanacak. Sonuçlar, ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr/ internet adresinden erişime açılacak ve öğrenciler sonuçlarını öğrenebilecek.

YDS SONUÇLARI NASIL SORGULANACAK?

ÖSYM tarafından düzenlenen YDS sınavı sonuçları ÖSYM'nin tüm sınavları gibi yine ÖSYM sonuç açıklama sistemi üzerinden açıklanacak. Sonuçlara ulaşmak isteyen adaylar TC kimlik numaralarını ve aday işlemleri şifrelerini girerek sonuçları kontrol edebilecekler.

 YDS SONUÇLARI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

[old_news_related_template title="YDS başvurusu nasıl yapılır? YDS başvuruları ne zaman yapılacak?" desc="Yabancı Dil Sınavı (YDS) başvuruları bugün (26 Temmuz) başladı. YDS'ye nasıl başvurulacak? YDS başvurularında son gün ne zaman? İşte YDS başvuru süreci hakkında merak edilenler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/yds1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/egitim/yds-basvurusu-nasil-yapilir-yds-basvurulari-ne-zaman-yapilacak-1947734/"]



YDS NEDİR?

ÖSYM tarafından düzenlenen ve açılımı Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı olan merkezi bir yabancı dil sınavdır. Daha önceleri uygulanan ÜDS ve KPDS sınavlarının da bu sınava dahil edilmesi ile birlikte kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere üniversiteler ve özel sektörlerde geçerliliği olan bir dil sınavıdır.

YDS İÇİN ÖNEMLİ UYARI

Geçtiğimiz günlerde birçok aday YGS sınavına bir dakikayla geç kalmış ve sınava alınmamıştı. Ardından birçok tartışma yaşansa da YGS için herhangi bir telafi olmayacağı açıklanmıştı. Bugün gerçekleşecek olan YDS’ye girmek isteyenler saat 9:45’ten önce sınav salonunda olmak zorunda. Kapıların kapanış saati 9:45 olacak ve sonrasındaki dakikalarda adaylar salonlara alınmayacak. Sınav 10:00’da başlayacak ve 180 dakika sürecek, 13:00’da bitecek.

DEĞERLENDİRME NASIL YAPILIYOR?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı sınavlarda sınav kitapçığının cevap alanları, ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

yds

Adayların doğru cevap sayıları toplanarak 100 üzerinden YDS puanları hesaplanacaktır. Test hazırlanmayan dillerde çeviriler ÖSYM’de kurulacak olan jüriler tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır.

Yabancı dil seviyesi tüm adaylar için geçerli olmak üzere 100 tam puan üzerinden,

90 – 100 arasındaki puanlar (A) seviyesi,
80 – 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi,
70 – 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi,
60 – 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi,
50 – 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi

olarak kabul edilir. Bu seviyelerden hangilerine ne miktarda tazminat ödeneceği ilgili mevzuata göre tespit edilecektir.

SINAVIN GEÇERLİLİK KOŞULLARI NELERDİR?

Bir adayın sınavının geçerli sayılarak cevaplarının değerlendirilmesi için adayın;

– Sınava, atandığı salonda girmesi,

– SINAVA GİRİŞ KODU'nu sınav kitapçığına yazdıktan ve kodladıktan sonra sınava giriş belgesini sınav görevlilerine teslim etmesi,

– Kopya çekme veya çekilmesine yardım etme girişiminde bulunmaması,

– Cevaplarını sınav süresi içinde sınav kitapçığındaki cevap alanlarına işaretlemiş olması,

– Sınav kitapçığına T.C. Kimlik Numarasını ve Sınava Giriş Kodunu doğru olarak yazıp kodlaması

– Sınav kitapçığına yazması, işaretlemesi, doldurması ve kodlaması gereken tüm bilgilerinin doğru ve eksiksiz olması,

– Sınav sonunda sınav kitapçığını (sayfaları eksiksiz olarak) sınav görevlilerine teslim etmesi,

– Salonda sınav kurallarına ve sınav görevlilerinin uyarılarına uyması ve diğer sınav kurallarına uyması zorunludur. Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilecektir.

YDS SINAVINA KİMLER BAŞVURABİLİR?

Sınava; kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel dâhil olmak üzere, aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personel katılabilir. Ayrıca yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden YDS puanı istenen öğrenciler ve diğer adaylar da bu sınava katılabilir.

Yurt Dışında Görevlendirilecek Memurların Seçim Esaslarına Dair Yönetmelik’in değişik 7. maddesi gereğince, kamu kurum ve kuruluşlarınca yurt dışı teşkilatında sürekli göreve atanacak memurlar ile diğer görevlilerin de bu sınava girmesi gerekmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin (B) fıkrasına göre sözleşmeli statüde çalışacak
a) Mütercim veya tercümanların işe başlatılabilmeleri için diğer şartlar yanında yabancı dil bilgilerinin asgari (B) düzeyinde,
b) Çözümleyici ve programcıların ise işe başlatılabilmeleri için diğer şartlar yanında İngilizce dil bilgilerinin asgari (D) düzeyinde  olması gerekmektedir.

Bu nedenle, hâlen bu görevlerde çalışmakta olanlardan yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler ile söz konusu görevlerde çalışmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunmak isteyen fakülte veya yüksekokul mezunları da bu sınava katılabilirler.  Araştırma görevlisi seçme ve atama işlemlerinde yabancı dil yeterlik sınavı yerine YDS sonuçlarının kullanılması olanağı bulunduğundan, Yükseköğretim Kurulunun 16.4.1997 tarih ve 97.13.1034 sayılı kararı uyarınca lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebileceklerdir.
Yükseköğretim Kurulu tarafından yurt dışında bir yükseköğretim programını bitirenlerin diploma denklik işlemlerinde Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği uyarınca YDS sonuçları kullanılabilecektir.

YDS BAŞVURU VE SINAV TARİHLERİ TAKVİMİ 2017

İLKBAHAR DÖNEMİ BAŞVURU TARİHLERİ : 08-16 Şubat 2017
İLKBAHAR DÖNEMİ SINAV TARİHİ, SAATİ VE SÜRESİ : 2 Nisan 2017, 10.00, 3 saat (180 dakika)
SONBAHAR DÖNEMİ BAŞVURU TARİHLERİ : 26 Temmuz-3Ağustos 2017
SONBAHAR DÖNEMİ SINAV TARİHİ, SAATİ VE SÜRESİ : 17 Eylül 2017, 10.00, 3 saat (180 dakika)
SINAV ÜCRETİ : 90,00 TL
BAŞVURU HİZMETİ ÜCRETİ : 5,00 TL