Aydın Demir / Sozcu.com.tr

Akdeniz’deki orkinos kotasından Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için devletin konuyu “milli sorun” ilan ederek balıkçılara tam destek vermesi bekleniyor.

"DEVLET, BALIKÇILARA TAM DESTEK SAĞLAMALI"

Avladıkları orkinosların büyük bölümünü Japonya’ya ihraç eden balıkçılar, Akdeniz’deki av kotasının yarısından fazlasının Avrupa Birliği (AB) ülkelerince paylaşılması ve Türkiye’ye tanınan kotanın düşük olmasından dertli. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Tuncay Sagun, haksızlığın ortadan kaldırılması için sektörün girişimlerinin yeterli olmadığını belirterek, “Devlet lobi faaliyetlerinde balıkçılara tam destek sağlamalı” dedi.

YALNIZ BIRAKILDIK

Av sezonun açılmasından önce İstanbul’da basın toplantısı düzenleyen İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Tuncay Sagun, orkinos kotası dağıtımında Türkiye’ye büyük haksızlık yapıldığını söyledi. Kota dağıtımında lobi faaliyetlerinin etkin olduğunu savunan Sagun, Akdeniz’de en uzun sahillere sahip olması ve gelişmiş teknolojisine rağmen Türkiye’ye ayrılan kotanın azlığından dert yandı. Geçen yıl orkinosta 55 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini kaydeden Sagun, kotaların artırılması halinde bu rakamın 100 milyon dolara çıkacağını söyledi. Cezayir’in etkin lobi çalışması ile ekstra kota aldığını ifade eden Sagun, “Tarım, Ekonomi ve Dışişleri bakanlıklarımız güç birliği yaparak bize destek versin, hakkımızı alalım, ihracatı artıralım” diye konuştu.

3 YILDA BİR VERİLİYOR

Kotaların Atlantik Okyanusu ve komşu denizlerdeki orkinos (tuna) balıklarını korumaktan sorumlu hükümetler arası balıkçılık kuruluşu olan Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu (ICCAT) tarafından 3 yılda bir belirlendiğini hatırlatan Sagun,”- Kasım ayında Fas’ta yapılacak olan toplantıda orkinos kotaları yeniden belirlenecek.2017 yılı için toplam av kotası 22 bin 695 ton. Bunun yüzde 59’u AB ülkelerine ait. Fas bu kotadan yüzde 9.48, Tunus yüzde 7.8, Libya yüzde 6.9, ülkemizin payı ise yüzde 4.15 civarında. Bu haksızlığın giderilmesi için yıllardır mücadele ediyoruz. Ne yazık ki yalnız kalıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türkiye’nin kotasının artırılması için yumruğunu masaya vurmalıdır. Çünkü ICCAT, politik düşünceler ile haraket eden bir kuruluş” dedi. Cezayir’in ekstra kota almayı başardığını dile getiren Sagun, “Türkiye’nin kotasının yüzde 7-8’lere ulaşması halinde yılda 35-40 milyon dolarlık artı döviz girdisi sağlanır” dedi. Türk balıkçılık sektörünün geldiği konumun Avrupa Birliği’ndeki (AB) rakiplerini korkuttuğunu kaydeden Sagun, “Türkiye, AB’nin en büyük üretici ve ihracatçı ülkelerinin başında geliyor. Tüm engellemelere rağmen, geçen yıl 55 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştık. Bu kotalar bize yetmediği için ihraç etmek amacı ile dışarıdan balık almak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.