Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı Türkiye’de üretilen ekmekte ‘ekmek katkı maddesinin’ kullanılmadığını ileri sürdü. Sadece paketli ekmeklerde raf ömrünü uzatmak için ‘ekmek katkı maddesi’ kullanıldığını dile getiren Balcı, fırınlarda ise böyle bir ihtiyacın olmadığını iddia etti. ‘Fırınlarda yapılan üretimlerde ‘enzim’ adı altında katkı maddelerinin kullanılıp, kullanılmadığını’ sorduğumuz Balcı, “Ekmek üreten firmalar enzim kullanabiliyor. Buna Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı müsaade ediyor” dedi. Öte yandan Adana'daki fırına GDO maddesinin rüzgarla bulaşmış olabileceği de iddia edildi.

Hürriyet Gazetesi'nden Burak Coşan'ın haberine göre yine Balcı’nın iddiasına göre Adana’da 312 fırında 2016’da 2186 denetim gerçekleştirilirken, bu denetimlerde GDO’lu ürüne rastlanmadı. Ancak Tarım Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada ise 2016 ve 2017 yıllarında Adana’da 29 GDO denetimi yapıldığı ifade edildi. Balcı, “Bundan önce yapılan denetimlerde GDO’lu ürüne rastladıysa bakanlık bunu da açıklasın” diye konuştu.

Adana'daki fırınlardan numuneler toplandı. Fotoğraf: DHA Adana'daki fırınlardan numuneler toplandı. Fotoğraf: DHA

YANINDA YEM VARMIŞ


Adana’dan aldığı bilgileri de paylaşan Balcı şunları söyledi: “Söz konusu ürünü üreten firma hemen yan tarafında yem satışı da gerçekleştiriyormuş. Sanırım orada GDO’lu yem bulunuyormuş. Bir rüzgar esse bile GDO’lu soya ekmek katkı maddesine bulaşabilir. Üretimi yapan firma daha önce 4 kez denetlenmiş"