TBMM'de, AKP'nin MHP desteğiyle getirdiği, "Cumhurbaşkanlığı" adı altında Başkanlık sistemine geçişi öngören Anayasa paketi görüşülmeye başlandı. Yapılan oylamadan çıkan sonuçlara göre Anayasa teklifinin maddelerine geçilmesi oylamasında 338 kabul oyu çıktı.

KRİTİK EŞİK SADECE 8 OY...

Anayasa teklifinin maddelerine geçilmesi oylamasında 338 kabul oyu çıktı. Bu sonuç kritik bir eşiği de ortaya koydu. Gerekli olan 330 barajı sadece 8 oyla aşılabildi. Oysa AKP MHP bloğunun 347 oyu gözüküyordu. AKP-MHP blok oyları düşünüldüğünde iki partiden de fireler yaşandığı tahmin ediliyor.

Teklifin maddelerine geçilmesi oylamasına 480 milletvekili katıldı. HDP’liler oy kullanmadı. 338 kabul, 134 ret, 2 çekimser, 5 boş ve 1 oy geçersiz çıktı. AKP’den 314, MHP’den 33 milletvekilinin oy verdiği öğrenildi. İki partinin toplamı 347 oy ediyor. Kabul oyu 338 çıktığı için fireler gündeme geliyor.

SONRA NE OLACAK

Anayasa paketinin görüşmelerinin en az 15 gün sürmesi bekleniyor. TBMM’de Genel Kurul’daki görüşmelerde, paketin doğrudan kabul edilmesi için 367 vekilin desteğini alması gerekiyor. AKP ile MHP’nin oyu bu orana yetmiyor.


Ancak paket, 330 vekilin desteğini alırsa, referanduma sunuluyor. AKP ve MHP’nin vekil sayısı ise, tüm vekillerin”evet” oyu vermesi halinde paketin referanduma götürülmesine yetiyor.

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi üzerinde görüşmeler başladı. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker Genel Kurulda oturdugu sıranın üzerine 3G sistemi ve profesyonel haber kameramanlarının kullandığı kamera ile yayın sistemi kurarak internet üzerinden canlı yayın yapıyor. (Zekeriya Albayrak) TBMM Genel Kurulunda, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi üzerinde görüşmeler başladı. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker Genel Kurulda oturdugu sıranın üzerine 3G sistemi ve profesyonel haber kameramanlarının kullandığı kamera ile yayın sistemi kurarak internet üzerinden canlı yayın yapıyor. (Zekeriya Albayrak)


- TBMM'DEN NOTLAR -

Saat 17.00’yi gösterdiğinde Anayasa teklifinin tümü üzerindeki görüşmeleri geçildi. Ancak CHP’li Engin Altay, teklifin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek ‘geri iade edin’ talebinde bulundu. Altay’ın önerisine Başkanvekili Aydın, olumsuz yanıt verince usul tartışması açıldı.