Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları dün Aksaz Deniz Üssü'nde inceleme ve denetmelerden sonra saat 10.30 sıralarında karayoluyla Bodrum'a geldi.

FOTO:TSK FOTO:TSK


Rıhtımda bekleyen P334 borda numaralı 'TCG Meltem' hücumbotuna geçen Orgeneral Akar ve komutanlar Kardak ziyareti için denize açıldı.  Komutanların bulunduğu, 2 koruma botu ile 4 sahil güvenlik botunun eşlik ettiği 'TCG Meltem' hücumbotu, saat 11.45 sıralarında Bodrum'a 25 mil uzaklıktaki Kardak Kayalıkları'na ulaştı.

FOTO:DHÜ - Yunan botu, Genelkurmay Başkanı'nı da taşıyan botun önünü böyle kesmeye çalıştı. FOTO:DHÜ - Yunan botu, Genelkurmay Başkanı'nı da taşıyan botun önünü böyle kesmeye çalıştı.

YUNANLILAR ANMA YAPIYORDU


Türkiye ile Yunanistan'ı savaşın eşiğine getiren 1996 yılındaki Kardak krizi sırasında düşen Yunan helikopterinde ölen 3 subay için, kayalıklara 1.5 mil uzaklıktaki Kilimli (Kalimnos) Adası'nda bugün olayın yıl dönümü nedeniyle anma töreni yapılıyordu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve komutanların bulunduğu 'TCG Meltem' hücumbotu Kardak'a yaklaşırken, 1 mil uzaklıktaki Kalalimnos Adası'ndaki Yunan sahil güvenlik botları bölgeye hareket etti. İstanköy (Kos) ve Kilimli (Kalimnos) önlerindeki Yunan savaş gemileri de ziyareti uzaktan izledi.

FOTO:DHA - Yunan botuKARDAK'A YAKLAŞTIRMADILAR


Saat 16.30'da Yunanistan'a ait İstanköy (Kos) Adası'ndan gelerek Kardak Kayalıkları'na yaklaşmak isteyen Yunan sahil güvenlik gemisine bölgede devriye gezen Türk sahil güvenlik botu engelledi. Yunan botunun kayalıklara yaklaşmaya çalışması ve Türk botu tarafından engellenmesi DHA kamerası tarafından görüntülendi.

FOTO:TSK FOTO:TSK


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar ve kuvvet komutanları Kardak Kayalıkları çevresinde dolaşıp incelemelerini tamamladıktan sonra Bodrum'a döndü.

FOTO:TSK FOTO:TSK

GENELKURMAY AÇIKLAMA YAPTI


Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde konuya ilişkin şu açıklama yapıldı: "Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile birlikte 29 Ocak 2017 tarihinde, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı ve Donanma Komutanlığı bağlısı gemilerde inceleme ve denetlemelerde bulunmuştur. Ziyaret sırasında Kardak Kayalıkları bölgesinde Deniz Kuvvetlerimize ait 2 hücumbot ile seyir icra edilmiştir. Orgeneral Akar, TSK olarak Ege Denizinde icra etmiş olduğumuz tüm faaliyetlerde deniz alaka ve menfaatlerimizin korunmasında daima dostluk ve barışı göz önünde bulundurduğumuzu belirtmiştir. İlaveten ülkemizin ve milletimizin hak ve menfaatlerinin karada, denizde ve havada korunması için TSK'nın azim ve kararlılıkla, gayret ve çabalarını artırarak sürdürmekte olduğunu vurgulamıştır.
Orgeneral Akar, ayrıca TSK'nın bölgemizde etkin, caydırıcı ve saygın bir güç olduğunu da ifade etmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

FOTO:DHA FOTO:DHA

YUNANİSTAN: 7 DAKİKA İHLAL EDİLDİ


Yunanistan Savunma Bakanlığı da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın Kardak Kayalıkları'nı ziyaretine ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, “29 Ocak günü saat 11.00’de bir Türk savaş gemisi ve içinde özel kuvvetlerin olduğu 2 şişme bot İmia adasına yaklaştı ve 7 dakika orada kalarak Yunan karasularını ihlal etti. Yunan tarafı olarak bölgede sahil güvenlik kuvvetlerinin gemileri bulunuyordu. Aynı zamanda Deniz Kuvvetlerinin de bir gemisi Türk gemilerini takip etti. Türk gemileri Yunan karasularına girdikten sonra hemen gerekli tedbirler alındı ve uyarılarda bulunuldu. Türk gemileri bölgeden ayrılarak Bodrum istikametine yöneldi” denildi.

FOTO:İHA FOTO:İHA

SAVUNMA BAKANI:EGE BARIŞ GÖLÜ OLSUN


Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan Kardak krizinin 21. yıl dönümünde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın bölgeye gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Yunan botları tarafından engellendiği iddialarıyla ilgili konuştu.    Bakan Işık, Edirne ziyaretleri kapsamında bir gazetecinin, “Bugün Kardak kayalıklarını ziyaret eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın Yunan botları tarafından engellenmeye çalışıldığı iddiaları var, bu konuda neler söylemek istersiniz” sorusu üzerine, Genelkurmay Başkanı Akar'ın rutin programları çerçevesinde bölgeyi ziyaret ettiğini söyledi. Bakan Işık, Ege Denizi’nde tam bir barış atmosferinin hakim olmasını istediklerine değinerek, “Türkiye olarak bizim temel bir yaklaşımımız var. Ege bir barış denizi olsun, barış gölü olsun. Her türlü sorunlar barışçıl yollarla konuşarak çözülsün. Bu noktadaki tavrımız sürüyor. Bu konudaki tavrımızda en küçük bir değişiklik yok ama bölgede de hiçbir şekilde emrivakiye Türkiye'nin boyun eğmeyeceğinin herkes tarafından bilinmesi gerekiyor. Detaylı bilgiye sahip değilim doğrusu. Ama dediğim gibi sorunların konuşularak barışçıl yöntemlerle çözülmesi en temel prensibimiz” dedi.  (DHA/İHA)




21 YIL ÖNCE NE OLMUŞTU?

Tarihe Kardak Krizi olarak geçen olay 1996 yılının Ocak ayında yaşanmıştı. Figen Akat isimli Türk gemisi 25 Aralık 1995 tarihinde Ege Denizi'ndeki Bodrum'un 3,8 mil uzaklığındaki Kardak Kayalıkları'nda karaya oturdu. Bu olaydan sonra Yunanistan, deniz kazasının kendi karasularında olduğunu ileri sürdü. Türkiye ise söz konusu adaların kendisine ait olduğunu belirtti. Yunanistan Ordusu, bir süre sonra doğudaki adacığa asker çıkarıp bayrak dikti. Bunun üzerine iki ülkenin deniz kuvvetleri adanın çevresinde konuşlandı. Dönemin başbakanı Tansu Çiller, 'O bayrak inecek, o asker gidecek' diyerek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin savaşa hazır olduğunu belirtti ve 30 Ocak 1996 gecesi adaya asker çıkarılmasını istedi. Türk SAT ve SAS komandoları Doğu Kardak'ı kuşatmış olan Yunan donanmasının arasından geçerek hemen yandaki ikinci adaya (Batı Kardak) gece operasyonu ile çıkıp Türk bayrağını diktiler. Daha sonra Bill Clinton'un telefonu ve Amerikan delegesi Richard Holbrooke ile NATO Genel Sekreteri Javier Solana girişimleriyle tansiyon düşürülmüş ve kriz öncesi duruma dönülmüştür.