Hukukçu Doktor Rezzan Epözdemir CNNTürk'te Başak Şengül'ün sorularını yanıtladı. Türkiye'de sahipsiz hayvanların yaralanması ya da öldürülmesinin mala zarar kapsamında değerlendirildiğini ve yaptırımı olmadığını anlatan Epözdemir, sahipli hayvanlarda bile hakların tam korunmadığını anlattı. Epözdemir, açıklamasında Avrupa'daki uygulamaları hukuk diliyle açıkladı.

Epözdemir'in açıklası şöyle;

CAN DEĞİL MAL KAPSAMINDA

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 151'inci maddesine göre mala zarar verme kapsamında değerlendiriliyor. Burada çok tramvatik iki durum var. Bir tanesi kanun sadece sahipli hayvanın öldürülmesi ya da yaralanmasını suç olarak değerlendiriyor. Sahipsiz sokak hayvanlarına hiçbir koruma getirimiyor. Sahipsiz sokak hayvanlarının yaralanması ya da öldürülmesi kanun önünde kesinlikle suç değil. Hayvan sahipli olacak, hayvan karneli olacak, hayvan sahibi şikayetçi olacak. Ne yazıkki bizim kanunlarımda 151. madde önünde sokak hayvanı bir can olarak görülmüyor. Mal olarak kabul ediliyor. Bu kabul edilemez çağ dışı anlayış, Bunun da karşılığı 4 aydan 3 yıla kadar hapis ya da karşılığında para cezası...Hayvan sahipli olsa dahi caydırıcılığı yok.

HAYVAN SAHİPLİ OLSA DAHİ...

Asıl tramvatik olay sahipsiz hayvanı yaralamak sahipsiz hayvanı öldürmek, bizim olayımızda olduğunu 15. maddeye göe suç değil. Peki bunun bir karşılığı var mı? 5199
hayvanları koruma kanunu uyarınca bu bizde kabahat. Çok komik para cezaları veriliyor. Atıl kadük bir yaptırım. Suç olarak kabul edilmemiş kabahat olarak kabul edilmiş.Hunharca eylemlerde bile evlerine gönderiliyorlar.