Türkiye'nin tek yürek olup yardım yağdırdığı kalp hastası 10 aylık Kartal Yıldırım’a kalp nakli için 19 saatte 4.4 milyon lira para toplanmış ve önceki gün Kartal’ın tedavi gördüğü hastanenin hesabına yatırılmıştı.
Sağlık Bakanlığı'ndan ise bugün konuyla ilgili bir son dakika haberi geldi. Bakanlık, "ücretsiz yapılabilecek bir ameliyat için para toplanıp Almanya'ya gönderildi" diye inceleme başlattı.

[old_news_related_template title="'Kartal bebek' kampanyasına bakanlık inceleme başlattı! Sosyal medya şaşkın!" desc="Binlerce insanın destek verdiği Kartal bebek için yardım kampanyasına Sağlık Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldı, sosyal medyada vatandaşlar büyük şaşkınlık yaşadı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/kartsak-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/kartal-bebek-kampanyasina-bakanlik-inceleme-baslatti-sosyal-medya-saskin-1922083/"]

[old_news_related_template title="Kartal Bebek'le ilgili önemli açıklama" desc="Kalp nakli bekleyen Kartal Bebek için sosyal medyada dev bir kampanya yürütülmüş, gerekli olan para kısa süre içerisinde toplanmıştı...Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Rüçhan Akar ise konu ile ilgili bir basın açıklamasında bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/332q.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/kartal-bebekle-ilgili-onemli-aciklama/"]

AİLENİN AVUKATI'NDAN AÇIKLAMA

Yıldırım Ailesi'nin vekili Avukat Elif Çağla Işık'tan konuyla ilgili bir açıklama geldi.

Avukat Çağla şöyle dedi:

Dilate Kardiyomiyopati + Pulmuner Hipertansiyona bağlı kalp yetmezliği teşhisi konulmuş olan Yılmaz Kartal bebek doğumunun 20.gününden beri bu hastalık sebebi ile tedavi görmeye başlamış ve 9. Ayın sonunda gelinen noktada yegane tedavisi kalp nakli olarak belirlenmiştir.

Kalp nakli oluncaya kadar Kartal’ın hayatta kalması gerçeği ile yüzleşen Yıldırım Ailesi bu zamanı oğullarına kazandırabilmek adına alternatif operasyon ve tedavi yöntemlerini araştırmıştır. Bu uygulamaları sıkça yapan Almanya’da bir hastaneden muayene randevusu alarak Kartal’ı 9 aylıkken Almanya’ya götürmüşlerdir. Almanya’da yapılan tetkik ve muayenelerde Kartal’ın durumunun bu operasyon ve tedavi yöntemleri için uygun olmadığı, kalbinin durumunun daha da kötüleştiği tespit edilmiş ve hastaneye yatırılmıştır.

Bu dakikadan sonra Kartal’ın sağlık durumu sebebi ile hastaneden çıkarılması ve bir seyahat ile Türkiye’ye dönme şansı maalesef kalmamıştır. Bu sebeple Yıldırım Ailesi’nin yegane seçeneği Almanya’da kalarak organ nakli listesine girmeye çalışmak olmuştur.

Hastane ile yapılan uzun görüşmeler sonucunda Hastane kalp nakli hastası olarak Kartal’ı kabul etmiş ve bu operasyonun toplam bütçesini detayları ile birlikte 1.099.000,00 Avro olarak Aileye bildirmiştir. Bu tutarın 500.000,00 Avro’luk kısmı Kartal’ın organ nakli listesine alınabilmesi için önden ödenmesi gereken tutar olarak belirtilmiştir.

Bu miktar, Yıldırım Ailesi’nin kendi güçleri ile karşılayabilecekleri bir tutar olmadığından paranın bulunabilmesi için çare aramaya başlamışlardır. Bu noktada 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu ve 27/12/1999 tarihli ve 23919 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yardım Toplama Esas Ve Usulleri Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca Kartal’ın sağlık raporları, hastanenin bütçeye ilişkin verdiği resmi bildirim yazısı ve sair gerekli evrak ile TC. İstanbul Valiliği, İl Dernekler Müdürlüğü, Yardım Toplama Bürosu’na başvurulmuş ve bağış toplanabilmesi için izin talep edilmiştir.

TC. İstanbul Valiliği’nin 03.07.2017 tarih ve 87385697-477.01.05.01-E.52213 sayılı yazısı ile yardım toplama izni belirtilen tedavi bütçesi ile sınırlı olarak verilmiş ve bağış toplanması için resmi bir hesap açılarak bağış toplanmaya başlamıştır. Hedeflenen miktara ulaşıldığında bağış hesabı durdurulmuş ve aynı gün içerisinde toplanan bağış miktarının tamamı Banka aracılığı ile Almanya’daki Hastane’ye gönderilmiştir. Şu an için Yılmaz Kartal kalp nakli listesindeki acil hastalardan biri olup yoğun bakımda uyutulmak suretiyle tedavisine devam edilmekte ve beklenmektedir.

Konuya ilişkin yapılan yorum, haber ve yayınlarda durumun hassasiyetinin ve Yıldırım Ailesi’nin içinde bulunduğu zor durum ile ilgili sağ duyunun gösterileceği inanç ve ümidi ile bu bağışın bu kadar kısa sürede toplanmasında maddi manevi emeği geçen, destek olan herkese teşekkür eder, durumu kamuoyunun bilgisine sunarız."