2017'yi uğurlayıp büyük umutlarla 2018'i karşılayacağımız bu gecede, yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapmak için yılbaşı sofralarının cazibesine kapılmayın. Peki bu süreçte nelere mi dikkat etmeniz gerekiyor? İşte tavsiyelerim…
– Yılbaşı sofrasında şarküteri ürünlerini mümkün olduğunca az tüketin. Şarküteri ürünlerini illa tüketmek istiyorsanız, miktarını minimum seviyede tutun ve beraberinde C vitamininden zengin yiyecekleri de tüketin.
– Kırmızı et yerine balık, tavuk ve hindiyi tercih edin. Ancak pişirme şeklinize ve yediğiniz miktara dikkat edin.
– Yağ tüketiminizi azaltın. Katı yağlar yerine zeytinyağını kullanın.
– Azar azar ve yavaş yavaş yiyin. Çünkü hızlı yemek yerken daha çok insülin salgılanır. Bu da yağın vücutta depolanmasına ve karaciğerde kolesterol yapımının artmasına neden olur.
– Antioksidan etkisi bulunan meyve ve sebzelere ağırlık verin.
– Çorba, sebze yemeğiniz ya da cacığınızla 2-3 diş sarımsak tüketin. Sarımsak bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri içerir.
– Bugün mutlaka üç litre su tüketmeye, bitki çaylarından faydalanmaya özen gösterin ki ertesi gün vücudunuzda ödem oluşmasın.
Bu gece evde olacaksanız aşağıdaki menüyü takip etmenizi öneriyorum.
1. seçenek
– 1 kase sebze veya domates çorbası
– 150 gram ızgara veya fırında kırmızı et, tavuk, hindi veya 200 gram ızgara balık
– Yeşil salata
2. seçenek
– 100 gram ızgara veya fırında kırmızı et veya tavuk veya hindi
– 4 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği veya haşlanmış sebze
– 100 gram diyet yoğurt
Mutlaka evden çıkmadan önce sağlıklı küçük öğünler tüketin. Restoranın menüsünü mutlaka önceden inceleyin.
– Peynir Tabağı: 2 kibrit kutusu kadar beyaz peynir, 1 dilim mozerella peyniri.
– 1 kase çorba: Kremasız tercih etmeye çalışın.
– Fırında hindi/tavuk/balık. (Bir el büyüklüğünde- tüketin)
– Patlıcan salatası. (Sos ilave etmeyin)
– Arzu edilen kadar ızgara/haşlama/sote veya çiğ sebze
– Sorbe, dondurma, sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edin. (Yarım porsiyon)