Eski CIA direktörü olan Pompeo, bölgeye düzenlediği ziyaret kapsamında aynı gün Riyad'da Suudi Arabistan Kralı Salman ile bir araya geldi ve Washington'un İran'ın füze programını sınırlamak için yeni yaptırımlara destek aradığı ortamda Körfez'deki müttefiklerle arasındaki birliğin gerekliliğini vurguladı. İran ile ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere, Almanya arasında yapılan anlaşma Tahran'ın nükleer faaliyetlerini sınırlaması karşılığında bu ülkeye uzun süredir uygulanan ekonomik yaptırımları hafifletmişti.

Pompeo, 26 Nisan'da dışişleri bakanı olur olmaz Brüksel'de NATO ve Ortadoğu'daki müttefiklerini ziyarete başladı. Netanyahu ile birlikte Tel Aviv'de açıklama yapan Pompeo "İran'ın İsrail'e ve bölgeye yönelik tehlikeli tehditlerinin artmasından endişe ediyoruz" dedi. Pompeo ayrıca "(İsrail) gibi yakın müttefikler ile güçlü işbirliği, İran'ın Ortadoğu'daki ve dünya çapında istikrarsızlaştırıcı ve zararlı faaliyetlerine karşı koyma çabalarımız açısından çok önemli" dedi. Pompeo ayrıca, İsrail'deki Amerikan büyükelçiliğinin 14 Mayıs'ta Kudüs'e taşınacak olmasıyla, ABD'nin Kudüs'ün İsrail'in başkenti ve hükümet merkezi olduğu "gerçeğini kabul ettiğini" söyledi.

Pompeo'yu "İsrail'in gerçek bir dostu" olarak nitelendiren Netanyahu da, Pompeo'nun İran vurgusunu tekrarladı ve yakın ABD ve İsrail işbirliğinin önemini belirtti. Netanyahu, "Dünyaya, iki ülkeye ve tüm ülkelere karşı en büyük tehdit, militan İslam ile nükleer silahların bir araya gelmesi ve özellikle İran'ın nükleer silah edinme girişimi olduğunu düşünüyorum. Bugün bu konuda çok verimli bir görüşme yaptık" dedi.

Netanyahu: İran durdurulmalı

Netanyahu, "İran durdurulmalı. Nükleer bomba arayışına engel olunmalı. İran'ın saldırganlığı durdurulmalı; biz bunu birlikte durdurmaya kararlıyız" dedi. Daha önce Suudi Arabistan'ı ziyaret eden Pompeo, Avrupalı ortaklarla yapılan görüşmelerde İran'ın nükleer silahlara sahip olmasını engellemek için iyileştirmeler yapılmazsa ABD'nin, 2015 yılında İran'la da yapılan nükleer anlaşmadan vazgeçeceğini söylemişti.

Pompeo, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel el Jubeir ile ortak açıklamasında, "İran bu bölgeyi istikrarsızlaştırıyor. Vekaleten savaşan milisleri ve terörist grupları destekliyor. Yemen'deki Husi isyancılarının silah satıcısı. (Suriye'deki) cani Esad rejimini de destekliyor" dedi. Katar ile komşuları arasındaki anlaşmazlığa de değinen Pompeo, Riyad'dan ayrıldıktan sonra gazetecilere, "Kendi yollarıyla aralarındaki anlaşmazlığı ortadan kaldırmanın yolunu bulacaklarını umuyoruz" dedi. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır ile birlikte, geçen Haziran ayında Katar'ı terörizmi ve İran'ı desteklemekle suçlayarak ulaşım ve ticaret ilişkilerini kesmişlerdi. Suçlamaları reddeden Doha, üç Körfez ülkesinin egemenliğini sınırlamak istediğini söylemişti. İran ise, terörü desteklediği ve nükleer silah geliştirmek istediği iddialarını reddediyor.