2018'de Soğuk Savaş'ın seslerini duyuran casus krizi büyüyor. İngiltere ile Rusya arasında başlayan casus krizi, diğer ülkelerin devreye girmesiyle büyümüş ve yaklaşık 20 ülkenin dahil olduğu bir gerilime sebep olmuştu.

Eski Rus ajanı Skripal ve kızı Yulia'nın Moskova tarafından zehirlendiği iddiasıyla başlayan tartışma, Rusya ve İngiltere'nin diplomatlarını sınır dışı etmesiyle devam etmiş, bu gelişmenin ardından aralarında Almanya, ABD, Fransa, Çekya ve Ukrayna'nın da bulunduğu birçok ülke Rus diplomatları ülkelerinden sınır dışı etme kararı almıştı.

bayrak-reuters

Bu gelişmenin ardından Rusya önce aynı şekilde yanıt vereceklerini duyurmuş ve Cuma günü Rusya da yaklaşık 20 ülkenin Rusya'da bulunan diplomatlarını sınır dışı edeceğini açıklamıştı.

Bugün ise krizde yeni bir gelişme yaşandı. 23 İngiliz diplomatı sınır dışı eden Rusya'nın ABD'den sınır dışı edilen diplomatları ve aileleri bugün Rusya'ya geldi. Rus uçağı Ilyushin II-96 ile Moskova'ya inen diplomatlar konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

rusya-reuters

Rus diplomatlar Moskova'nın dışındaki Vnukovo Havalimanı'na inerken, dün de ABD'nin Rusya'nın St. Petersburg kentinde bulunan diplomatları toparlanmaya başladı. Dün gece saatlerinde St. Petersburg'taki ABD'li diplomatlar ABD bayraklarını balkonlardan toplarken görüntülendi. Rusya tarafından boşaltılma kararı çıkarılan büyükelçilik binasının bugün tamamen kapanması bekleniyor.

[old_news_related_template title="Londra'da sıcak gelişme... Rus diplomatlar gidiyor" desc="Eski Rus ajanı Sergei Skripal ve kızının zehirlenmesinin ardından Moskova-Londra hattında yaşanan gerilimde sıcak bir gelişme yaşandı. Reuters'ın haberinde iki otobüs dolusu diplomat çocuklarıyla birlikte Londra'daki Rusya Büyükelçiliği'ne giriş yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/rusya-reuters-2_16_9_1521540524.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/londrada-sicak-gelisme-gidiyorlar-mi-2299663/"]