Tayland’da mağarada mahsur kalan çocuklar için kritik saatler başladı. İki haftadır mahsur kalan 12 çocuk ve antrenörlerini mağaradan çıkarmak için tahliye operasyonu başlatıldı.

Operasyon şefi Narongsak Osottanakorn, basın mensuplarına yaptığı açıklamada yerel saatle 10.00’da uzman ekiplerin mağaraya girdiğini söyledi.

Ajanslar kurtarma ekibinin ilk görüntülerini paylaştı. Ajanslar kurtarma ekibinin ilk görüntülerini paylaştı.


Çocukların ve antrenörlerinin fiziksel ve zihinsel olarak iyi durumda olduğunu söyleyen Narongsak, grubun azimli olduğunu ve hedefe odaklandığını dile getirdi.

Hafta içinde kurtarma ekibinde yer alan bir dalgıcın hayatını kaybetmesinin ardından operasyon merkezine çocuklar ve dalgıçlar için ekstra oksijen tüpleri getirildi. Hafta içinde kurtarma ekibinde yer alan bir dalgıcın hayatını kaybetmesinin ardından operasyon merkezine çocuklar ve dalgıçlar için ekstra oksijen tüpleri getirildi.


Kurtarma operasyonuna 13’ü yabancı 5’i Tayland donanmasından 18 dalgıç katıldı. Operasyon başlamadan önce dalış ekibi, sağlık görevlileri ve güvenlik güçleri hariç diğer tüm ekipler mağaranın girişinden uzaklaştırılırken, basın mensuplarının da görüntü alması yasaklandı.

still0708_00000

Kurtarma operasyonunun birkaç gün sürebileceği belirtilirken, ilk çocuğun saatler sonra mağaradan çıkarılması bekleniyor.

taylandd-reuters

Taylandlı yetkililer, dün mağarada oksijen seviyesinin azalması ve yeni yağış beklenmesi nedeniyle endişe duyduklarını açıklamıştı. Oksijen seviyesinin yüzde 12’ye düşmesi durumunda çocukların şoka girebileceği ifade edilmişti.

cocuklar-epaa

Kurtarma operasyonunu yürüten vali Narongsak Osotthanakorn yaptığı açımlamada, "Operasyona hazır olduğumuzu onaylayabilirim. Hava güzel, suyun yüksekliği de iyi. Dalgıçlar hazır. Çocuklar bedenen, ruhen ve psikolojik olarak dışarıya çıkmaya hazırlar" dedi. Uzmanlar Orta Avrupa Saati ile 05:00'de başlayan operasyonun hava şartlarına bağlı olarak iki-üç günde tamamlanabileceğini belirtiyor.

Fin dalgıçlar da kurtarma operasyonunda yer alıyor. Fin dalgıçlar da kurtarma operasyonunda yer alıyor.


Tehlikeli olan kurtarma operasyonunda her çocuğa bir dalgıçın eşlik etmesi planlanıyor. Çocuklar mağaradan tek tek çıkarılacak. Kurtarma operasyonu çalışmaları sırasında birkaç gün önce bir dalgıç hayatını kaybetmişti. Çocukların ve antrönerlerinin bulunduğu noktadan mağara ağzına kadar olan bölge, profesyonel dalgıçların dahi beş saatte ulaşabildiği suyla kaplı dar geçit ve galerilerden oluşuyor.

Tayland donanmasının paylaştığı fotoğrafta Taylandlı ve yabancı dalgıçların birbirine kenetlendiği bir fotoğraf karesiyle bütün dünyaya gösterildi. Tayland donanmasının paylaştığı fotoğrafta Taylandlı ve yabancı dalgıçların birbirine kenetlendiği bir fotoğraf karesiyle bütün dünyaya gösterildi.


Çocuklardan bazılarının iyi yüzme bilmemesi endişeleri artırıyor.