Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde tepe noktaya ulaşan kriz nedeniyle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Amerika’nın en etkili gazetelerinden New York Times’a bir makale yazarak, doğrudan Amerikan halkına seslendi.

Ancak Erdoğan imzasıyla yayınlanan makalede tarihi bir hata yer aldı. Erdoğan, tarihte ABD’nin ihtiyacı olduğu dönemlerde Türkiye’nin yardımına koştuğunu anlatırken, iki tarihi olayı örnek gösterdi; Kore Savaşı ile, 1962 yılındaki Rusya-ABD Küba füzeleri krizi. Erdoğan’ın makalesindeki tarihi hata da Küba füzeleri krizi örneğinde geldi.

Makalenin yayınlanan ilk halinde ve Türk medyasında yayınlanan Türkçe tercümesinde ABD’nin füze krizinin tepe noktaya vardığı dönemde, gerilimi “Türkiye’ye Jüpiter füzesi yerleştirerek” dağıttığı bilgisi yer aldı. Oysa Küba füzeleri krisinde tam tersi yaşanmıştı. ABD, Jüpiter füzelerini Türk topraklarına Küba Füzeleri krizi çıkmadan önce yerleştirmişti. Küba füzeleri krizinin çıkmasının ardından ise, ABD’deki Başkan Kennedy yönetimi, SSCB ile varılan uzlaşma çerçevesinde, Sovyetlerin Küba’daki füzeleri çekmeleri karşılığında, ABD de Türkiye’deki Jüpiter füzelerini geri çekmişti.