Esed rejimi, Doğu Guta'da muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinde sivillere zehirli gaz içerikli kimyasal silah saldırısı düzenlendi. Saldırıda çoğu çocuk ve kadınlar olmak üzere 75 sivil hayatını kaybetti, 1000'den fazla sivil gazdan etkilendi.

 

Olay yerine çok sayıda sivil savunma ekipleri sevk edildi. Sivil Savunma ekipleri, yoğun bombardıman nedeniyle tahliyelerde zorluklar çektiğini bildirdi. Uluslararası basın saldırıya geniş yer verirken özellikle çocukların bundan etkilendiğini duyurdu.

still0601_00003

Saldırının ardından Rusya destekli Şam yönetimi saldırıyı yalanlarken, Washington'dan flaş bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, saldırının gerçek olduğunun kanıtlanması durumunda hızlı bir şekilde uluslararası tepki gösterilmesi gerektiğini duyurdu. Yapılan açıklamada Duma'daki saldırının "korkunç" olduğu ifade edildi.

still0601_00000

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauret, 2017'de Suriye'nin kuzey batısındaki sarin gazı saldırısını hatırlatarak, "Esad rejimi ve destekçilerinin benzer saldırıların yaşanmaması için uyarılmalı. ABD Rusya'nın bu desteğini sonlandırarak vahşi kimyasal saldırıyı durdurması çağrısında bulunuyor" ifadesini kullandı.

Rus yetkililer ise kimyasal saldırıyı Esad rejiminin düzenlediğine yönelik açıklamaları yalanladı. Ifax'ın aktardığı haber Rusya Savunma Bakanlığı'na dayandırıldı. Rus General Yuriy Yevtuşenko, "Bu iddiayı yalanlıyoruz. Radyasyon, kimyasal ve biyolojik alanlarda uzman Rus yetkilileri Duma'ya gönderip bilgileri toplayıp analiz etmeye hazırız" ifadesini kullandı.

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francis de konuyla ilgili bir açıklamada bulundu. Papa, yaşanan kimyasal saldırıyı kınadı.