Fırat nehrinin doğusunda bulunan terör örgütlerine karşı operasyon yapacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu açıklamadan kısa bir süre önce ABD Başkanı Trump ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Bu görüşme sonrası ABD, Suriye'den askerlerini çekme kararı aldı.

ABD'deki bazı çevrelerde şok etkisi yaratan bu karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump arasında geçen telefon görüşmesine bağlandı. ABD'li bir yetkili kararın alınmasından kısa bir süre sonra Reuters'a yaptığı açıklamada, "Kararın alınmasında Erdoğan-Trump telefon görüşmesinin katkısı var" dedi.

CNN MUHABİRİ MATTİS'İN TEPKİSİNİ AKTARDI

Bu açıklamaların ardından CNN'in Ulusal Güvenlik muhabiri Ryan Browne, sosyal medyadan yaptığı açıklama ile Mattis'in Beyaz Saray'a Trump ile Suriye kararı üzerine konuşmaya gittiğini bildirdi. Browne'ye göre Mattis Trump'a Fırat'ın doğusunda bulunan Suriye Demokratik Güçleri adı altında toplanan YPG/PKK terör örgütlerini müttefik olarak betimledi ve Trump'ın almış olduğu çekilme kararına tepki gösterdi.



Post'taki haberde, Erdoğan'ın Arjantin'de düzenlenen G20 zirvesinde Trump ile görüştüğü Suriye'ye operasyon konusunda fikrinin değişmediği ve geçtiğimiz hafta Trump ile yaptığı telefon konuşmasının ana maddesinin de bu operasyon olduğu belirtildi.

Telefon görüşmesinde Erdoğan'ın, "Türk ordusu güçlü ve herhangi bir örgütü elemine edebilir. Suriye'de neden hâlâ 2000 askere ihtiyaç duyuyorsunuz?" sorusunu Trump'a yönelttiği iddia edildi.

ABD Başkanı Trump ise bu soruya, "Bak, ne diyeceğim; bölge sizin. Ben çıkıyorum" yanıtını verdi.

Beyaz Saray yetkilileri tarafından konuşmanın yaklaşık olarak bu şekilde sürdüğü ve kısa bir görüşme sonrasında kararın alındığını belirtildi.

Erdoğan ile Trump arasında geçen bu konuşmanın ardından her iki liderin de gerekenin yapılması için yetkilileri harekete geçirdiği söylenen haberde, Mattis'in bu konuşmalarda kendisine danışılmaması üzerine istifa kararı aldığı bildirildi.

Haberde ayrıca bu görüşmeler hakkında Beyaz Saray yetkililerine ve Türkiye Büyükelçiliği'ne yorumlarının sorulduğu ancak yanıt alınamadığı belirtildi.