ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, basın toplantısında bir soru üzerine Türkiye’nin egemen bir devlet olarak kendi kararlarını verme hakkı olduğunu söyledi ancak S-400’lerin NATO sistemlerine uyumlu olmaması sebebiyle Rus yapımı savunma sistemlerini almalarını tavsiye etmediklerini ve bu durumdan endişeli olduklarını kaydetti.

MENBİÇ KONUSUNDA ORTAK ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Türkiye’yle Menbiç çevresinde ortak devriye görevlerinin yakında başlayacağını söyledi. Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford da, “Menbiç’de eğer hala kaldıysa --çok az YPG’li kaldı” açıklamasında bulundu.

Mattis ve Dunford Pentagon’da düzenledikleri basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Başkan Donald Trump’ın kısa süre önce imzaladığı, F-35’lerin Türkiye’ye teslimatını engelleyen yasaya göre Kongre’ye sunmakla yükümlü olduğu Türkiye raporuna ilişkin bir soruyu yanıtlayan Mattis, raporda yer vermeyi planladığı tespitler hakkında ayrıntı vermedi ancak Türkiyle’yle bir dizi konu üzerinde birlikte çalıştıklarını söyledi ve Menbiç konusuna değindi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la dün telefonda görüştüklerini bildiren Mattis, “Çok samimi görüşmelerimiz oluyor. Örneğin Menbiç konusunda izlenecek yol üzerinde birlikte çalışıyoruz” dedi.

Mattis, Menbiç’te Türk ve Amerikan güçlerince ortak devriyeler öncesinde planlanan eğitim aşamasında kullanılacak ekipmanın Ankara’ya vardığını belirtirken, “Bu süreci ortak devriyelere imkan verecek bir noktaya ulaştırmaya yaklaşıyoruz. Hattın iki yakasından birbirimize el sallıyoruz bile. Yakında birlikte devriyeler yürüteceğiz. Bundan çok eminim” diye konuştu.

Bu konularda birlikte çalışmayı sürdürdüklerini kaydeden Mattis, bu aşamada daha fazla yeni bilgi veremeyeceğini sözlerine ekledi.

"SURİYE ESAD'SIZ BİR HÜKÜMET SEÇMELİ"

Mattis ABD'nin dış politikasını değerlendirirken Afgansitan ve Suriye konusunda da açıklamalar yaptı. Afgansitan'da özel kuvvetlerin bulunmasını akıllıca bulmadığını söyleyen Mattis, Suriye'deki kimysal silah kullanımıyla ilgili olarak da Rusya ile iletişim halinde olduklarını açıkladı. Mattis ayrıca, Suriye halkının Esad tarafından yönetilmeyen bir hükümet seçmeyi amaçlaması gerektiğini de vurguladı.

GÜNEY KORE'DEKİ ASKERLER

Jim Mattis Güney Kore'deki askeri kapasitenin arttırılmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamda, "Günye Kore'de büyük askeri tatbikatlar askıya alındı ancak küçük olanları devam edecek" dedi. Reuters