Görüşmede iki üke arasındaki rahip Andrew Brunson krizi ve Türk-Amerikan ilişkilerinin genel durumunun masaya yatırıldığı belirtildi. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders yaptığı kısa yazılı açıklamada, "Türk Büyükelçi'nin talebi üzerine, Büyükelçi John Bolton bugün Beyaz Saray'da Büyükelçi Serdar Kılıç'la görüştü. (İkili) Türkiye'nin rahip Andrew Brunson'ı (ev hapsinde) tutmaya devam etmesi ve ABD-Türkiye ilişkilerinin durumunu konuştu" ifadesini kullandı.

TRUMP, F-35 TASARISINI ONAYLAMIŞTI


İki ülke ilişkileri son dönemde tarihinin en ciddi krizlerinden birini yaşıyor. Trump yönetimi, rahip Brunson'la Türkiye'deki diğer bazı Amerikan vatandaşları ve Amerikan diplomatik misyonları yerel çalışanlarının tutukluluğuna tepki göstererek, iki Türk bakana yaptırım uygulama kararı almıştı. Ayrıca Trump geçen hafta Twitter üzerinden, Türkiye'ye çelik ve alüminyum ürünlerinde gümrük vergisi iki katına çıkardığını açıklamıştı. Trump son olarak da, içerisinde Türkiye'ye F-35 uçaklarının teslimatını geçici olarak durduran düzenlemenin de yer aldığı savunma bütçesi yasa tasarısını onaylamıştı.

[old_news_related_template title="SON DAKİKA: ABD Başkanı Trump F-35'ler hakkında kararını verdi" desc="ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye ile ülkesi arasında yaşanan gerilime bir yenisini daha ekledi. Trump, ülkesinin savunma bütçesini belirleyen tasarıda yer alan 'F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye teslimatını geçici olarak durduran' belgeyi imzalayarak onayladı. Tasarıya giren bu geçici durdurma kararının gerekçesi olarak ise Rusya'dan alınan S-400 hava savunma sistemi gösterildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/trump-imza-reuters_16_9_1534189803.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/son-dakika-abd-baskani-trump-f-35ler-hakkinda-kararini-verdi-2572976/"]
PENTAGON NE DİYOR?

Trump'ın imzasıyla yasalaşan tasarı F-35’lerin Ankara'ya teslimatını, ABD Savunma Bakanı'nın Dışişleri Bakanı'yla da istişare ederek 90 gün içinde Kongre'ye Türk-Amerikan ilişkilerinin durumuyla ilgili bir rapor sununcaya kadar askıya alıyor. Yaz başında Arizona'da iki uçağın Türkiye'ye teslim töreni yapıldı. Uçakların, Türk pilotların 1-2 yıl süren eğitim sürecinin ardından Türk topraklarına transferi öngörülüyor.

RAPOR SUNULANA KADAR EĞİTİME DEVAM

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Mike Andrews, F-35 uçaklarının Türk pilot ve teknik bakım ekibinin Arizona'daki eğitim çalışmalarının Savunma Bakanı, yasada istenen raporu Kongre'ye sununcaya kadar devam edeceğini söyledi.

[old_news_related_template title="Trump'ın ekonomik danışmanından Türkiye açıklaması: Çok yakından takip ediyoruz" desc="Beyaz Saray'ın ekonomiden sorumlu danışmanı Kevin Hassett, MSNBC'de açıklamalarda bulundu. Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi'nin Başkanı olarak görev yapan Hassett, Türkiye'deki durumu yakından takip ettiklerini duyurdu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/cokyakin-reuters_16_9_1534221466.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/trumpin-ekonomik-danismanindan-turkiye-aciklamasi-cok-yakindan-takip-ediyoruz-2573227/"]