Türkiye ve ABD'nin birlikte yönetmeyi planladığı Suriye'nin kuzeyindeki Menbiç kentinde YPG'nin danışmanlarını çekmesi için son hazırlıklar yapılırken, YPG'nin çekilme sürecinde ABD tarafından verilen silahları yanlarında götürmeyip DSG'ye bağlı Menbiç Askeri Meclisine teslim edeceği belirtiliyor.

Sputnik'e konuşan DSG'ye bağlı Menbiç Askeri Meclisi Komutanı Xelil Bozi, YPG'nin çekilirken silahlarını Menbiç Askeri Meclisine teslim edeceğini söyledi. ABD'nin IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ise Menbiç'te Menbiç Askeri Meclisi ve DSG yetkilileri ile görüşme yaptı.

DSG kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Menbiç'teki gelişmelerle ilgili dün acilen ABD'ye ait askeri bir helikopterle kente giden ABD'nin IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, bölgedeki ABD askeri üssünde Menbiç Askeri Meclisi ve DSG yetkilileri ile 3 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.


'YPG'NİN MENBİÇ'TE ÇOK AZ SAYIDA DANIŞMANI BULUNUYOR'


Xelil Bozi, sputnik'e yaptığı açıklamada, YPG'ye bağlı danışmanların birkaç güne kadar kentten ayrılacağını belirterek, "YPG, Menbiç'in özgürleştirilmesi zamanında bizlere çok destek verdi ve Menbiç özgürleştirildikten sonra yalnızca eğitim amaçlı danışmanlarını bırakarak 2016 yılında güçlerini çekti. YPG'nin şu anda Menbiç'te çok az sayıda danışmanı bulunuyor. Onlar da güçlerini çekecek. YPG, güçlerini çektiği zaman silahlarını Menbiç Askeri Meclisine teslim edecek. Menbiç'te şu anda yalnızca Menbiç Askeri Meclisi savaşçıları bulunuyor, DSG'nin ve YPG'nin savaşçıları bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

Menbiç, 2016'da Demokratik Suriye Güçleri tarafından IŞİD'in elinden alınmıştı. Güneyde Halep'e 85 kilometre, kuzeyde Cerablus'a 40 kilometre, doğuda Kobani'ye 65, batıda ise El Bab'a 45 kilometre uzaklıkta bulunan Menbiç kenti, konumu itibariyle stratejik bir öneme sahip.

[old_news_related_template title="Terör örgütünden küstah Menbiç açıklaması" desc="ABD ve Türkiye'nin Menbiç konusunda mutabakata varmasının ardından terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD/YPG'den açıklama geldi. Bölgedeki terör örgütü, önümüzdeki günlerde bölgeden ayrılacaklarını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/06/iecrop/suriye-reuters_16_9_1528295105.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/teror-orgutunden-flas-menbic-aciklamasi-2452892/"]