Türkiye'de 16 yıldır “Bilim Kadınları İçin“ programı ile bilim kadınlarını ödüllendirerek destek olan L'oreal Türkiye bu kez çocukların bilime ilgilerinin artması için sosyal sorumluluk projesi başlattı. Yaklaşık 10 yıldır çocukların okulları dışında yaşıtlarıyla birlikte eğlenerek öğrenecekleri, kendilerini tanıyacakları, becerilerini geliştirecekleri ortamlar yaratan İnformel Eğitim – çocukistanbul ve L'Oreal Türkiye iş birliği ile gerçekleşen proje, devlet okullarında okuyan ilkokul öğrencilerine bilim ve bilim insanı kavramlarını yakından tanıma imkanı veriyor. 2017-2018 eğitim-öğretim yılı başında başlayan proje kapsamında tüm devlet okullarına ücretsiz olan program, öğrenci ve öğretmenlerin de büyük ilgisini çekmiş. Ocak 2018 itibariyle 4 bini aşkın öğrenci kayıt yaptırdığı program kapsamında; 4,5,6,7 ve 8. sınıf öğrencilerine, yaş gruplarına göre düzenlenmiş iki farklı interaktif eğitim verilerek, öğrencilerin zihnindeki “Bilim ve Bilim İnsanı” kavramının yeniden şekillendirilmesi ve zenginleştirilmesi hedefleniyor. Programa katılan 5,6,7 ve 8. sınıf öğrencileri bilimi ve bilimsel düşünce yöntemlerini “Gizemli Kutular” eğitimiyle keşfederken, 4. sınıf öğrencilerinin eğitimi “Kim Bilim İnsanıdır?“ adıyla hayata geçiriliyor. İnformel Eğitim-çocukistanbul tarafından Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Kampüsü içinde yer alan Enerji Müzesi’nde gerçekleştirilen bilim eğitimleri sonunda öğrenciler yararlandıkları eğitimle ilgili düşüncelerini kağıda döktü. Öğrencilerin eğitimler sonrası yaptığı yorumlarından bazıları şöyle oldu:

SADECE ERKEKLERİ BİLİM İNSANI ZANNEDERDİM


Bilimin cinsiyetinin olmadığını anladım. (6.sınıf / erkek), İçinde bilim olunca her şeyin ne kadar güzel olabileceğini gördüm. (4.sınıf) Gizemli Kutular’dan önce “bilim adamı” derdim, bu çalışmadan sonra kadınların da ön planda olduğunu öğrendim. (6.sınıf / kız) Ben sadece erkekleri bilim insanı zannederken şimdi ırk, cinsiyet ve hayat farklı olsa bile herkesin bilim insanı olmaya hakkı olduğunu öğrendim. (6.sınıf / kız)

İLK DÖNEMDE BÜYÜK BAŞARI YAKALADIK


L’Oréal Türkiye Genel Müdürü Claude Rumpler projeyle ilgili şöyle konuştu: Bilim bizim DNA’mızda var. Kurucumuz da bir bilim insan. Çocukistanbul ile yaptığımız iş birliğinin ve çocukistanbul Bilim Programları’na verdiğimiz desteğin bugüne kadar bilime dair yaptığımız çalışmaları bir adım daha ileri taşıyacağına yürekten inanıyoruz. Çünkü bu programımızın odağında çocuklar var ve onları bambaşka bir deneyim ile bilimi yeniden keşfetmeye teşvik ediyoruz. Tüm devlet okullarına ücretsiz olan program daha ilk döneminde büyük bir başarı yakaladı, bundan dolayı çok mutlu, gururlu ve heyecanlıyız