Bugün itibariyle 15 günlük sömestir tatili başlıyor. Sınav sisteminde yapılan değişiklik nedeniyle adaylar bu yıl zaman kaybına da uğradı. Bu 15 günlük süreç, hem liseye geçiş hem de üniversiteye hazırlanan adaylar için önemli bir fırsat. Sınava hazırlanmayan öğrenciler içinse birbirinden güzel etkinliklerle geçirmek en iyisi görünüyor…
Kültür Eğitim kurumları Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, üniversiteye hazırlık yapan adaylar için sömestir önerilerini şöyle sıraladı: “Sınava hazırlık yapan lise öğrencileri için sömestir hem bir dinlenme, hem de şu ana kadar yapılan çalışmaların ince ayarının yapılacağı bir toparlanma süreci olabilir. Sistem değişikliği aslında hazırlık sürecinin genetiğini büyük ölçüde değiştirmedi. Tek farklılık geçmiş yıllarda sömestir sürecinin yoğunlukla YGS’ye ayrılıyor olmasıyken, yeni durumda TYT ve AYT için ortak çalışmaların yürütülebileceği bir süreç.

Özellikle Ağustos’tan itibaren başlanan öğrenme sürecinin ara ara tekrarlarla pekiştirildiğini biliyoruz. İşte sömestir programının ilk haftasında unutmaya yüz tutmuş bazı konuların sınav ayrımı yapılmaksızın tekrarına odaklanmak, sonraki hafta ise gün aşırı deneme sınavları çözerek soru çözme, eksikleri görme, test tekniği becerisi kazanma, zaman yönetimi gibi konularda adayın kendini geliştirmesi uygun olacaktır. Sömestir süreci daha çok önceden işlenmiş ve öğrenilmiş konulara odaklanma ve pekiştirme süreci olursa daha sağlıklı sonuçlara götürür adayları. Bu 2 hafta boyunca okul da olmayacağından bu tür etkinliklere yeterince zaman ayırma fırsatının olduğunu düşünüyorum.”

KÜÇÜK BİR TATİL MOLASININ KİMSEYE ZARARI OLMAZ


Tüm bunların arasına sinema, tiyatro, gezi, arkadaş ziyareti gibi ufak bir tatil molası da koymanın kimseye zararı olmayacağını anlatan Ünsal, “Alternatif çalışma alışkanlıkları olan adayların ise bu süreçte bir veya iki derse odaklanıp, onlara ilişkin tüm problemleri halletmesi de sıkıntı yaratmayacak bir çalışma yöntemidir. Bir aday zaaf noktalarını iyi tespit eder de bu süreçte onların üstüne giderse doğru bir çalışma ve hazırlık stratejisi geliştirmiş olur. Süre ve soru sayısı gibi kısıtlamalar bireysel farklılıklara fazlasıyla bağlı olduğundan, zihni yoracağından ve motivasyonu düşüreceğinden şu kadar soru cevaplandırın ya da şu kadar saat çalışın demenin doğru olmadığı kanaatindeyim. Her adayın bu iki konuda kişisel planını yapması en doğru olanıdır” diye konuştu.

İLK HAFTA DERS, SONRA DİNLENİN


Sömestirin sınavla öğrenci alacak proje okullara, anadolu ve fen liselerine hazırlık yapan 8. Sınıf öğrencileri için bir fırsat anı olacağını söyleyen Ünsal, “Bu öğrencilerin bir haftayı biraz daha yoğunluklu bir çalışma ile geçirmesi, diğer haftayı ise dinlenerek, gezerek, tatil programı modunda değerlendirmesinin doğru bir yaklaşım olacağını düşünüyorum” dedi.

NASIL DERS ÇALIŞMALI?


Salim Ünsal, “Bir haftalık çalışma sürecinde daha çok test örnekleri üzerinden çalışma programı tasarlanabilir. Bu, sınav denemesi şeklinde yapılabileceği gibi çeşitli testler ve soru bankaları üzerinden de yapılabilir. Özellikle sınav sisteminin değişmesi soru formatında da önemli farklılıklar çıkardı karşımıza. Adayların bu yeni formata adapte olması için benzer testlere ağırlık veren bir çalışma yürütmesi göz ve zihin aşinalığı kazanması bakımından yararlı olacaktır. Bir testi veya sınav denemesini çözdükten sonra geri dönüp sonuçları ve cevapları sıkı bir analizden geçirmek de öğrenmeyi pekiştirecektir” dedi.

UZUN SÜRELİ DEĞİL, DENGELİ ÇALIŞIN


Öte yandan tatilde uyku, beslenme ve dinlenme düzeninin de okul sürecinde olduğu gibi sağlanması gerekir. Zira bu dönemde bozulan biyolojik ayarı okul başladığında tekrar olağana döndürmek bazen birkaç haftayı alabilmektedir.
Tabi ki sadece uzun süre çalışanların değil, çalışmalarını dengeli, düzenli ve programlı yapabilenlerin daha başarılı olabileceklerini hatırlatmak isterim. Bu dengeye dikkat edilmesi gereken bir zaman dilimi sömestir…

TATİLDE KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK ÖNEMLİ


Eğitimci Yazar İlhan Sevin, yapılan araştırmalarda ilkokul seviyesindeki çocuklarda öğrenme ve başarı süreçlerinde ödevin pek de olumlu sonuç vermediğini gördüklerini belirterek, “Psikoloji ve Nörobilim Profesörü Harris Coopers ile yine Profesör Etta Kralovec uzun yıllara dayalı araştırmaları da ödevin ilkokul düzeyindeki çocuklara faydadan çok zarar verdiğini gösteriyor. İlkokul düzeyindeki öğrencilere özellikle tatil dönemlerinde kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, küçük sorumluluklar vermek ya da bilim, sanat merkezi gibi yerlere geziye götürmenin çok daha faydalı olacağı kanaatindeyim. Çünkü bu yaşlardaki çocukları okuldan soğutmadan çocuklarını yaşamalarına imkân tanımak onların daha sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlar” dedi.

“KENDİMİZE VAKİT AYIRMAYI İHMAL ETMEMELİYİZ”


İlhan Sevin, şunları söyledi: “Eğitim kademeleri ilerledikçe örneğin ortaokuldan, liseye doğru ödevin öğrenciler üzerinde öğrenme ve başarı üzerine daha olumlu etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde sınav gerçeği de göz önünde bulundurulursa, liseye ve üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanan öğrencilerin tatil dönemlerinde ilk dönem konu eksiklerini gidermeleri açısından fırsat olduğunu söyleyebiliriz. Ancak dinlemek herkesin hakkı olduğu gibi sınavlara hazırlanan öğrencilerin de en doğal hakkı. Her ne kadar geleceğimiz için önemli olan sınavlara hazırlansak da kendimize vakit ayırmayı da ihmal etmemeliyiz.”

Paris, Müzeler ve Disneyland turu

Prontotour, yeni markası PRONTOKIDS ile çocuk dostu turlar düzenliyor. Turlarda, Chaillot Sarayı, Trocadero Meydanı, Napolyon’un Mozolesi, Madeleine Kilisesi, Champs Elysees Caddesi, Opera Binası, Concorde Meydanı, Askeri Müze ve Fransız Parlamentosu görülecek yerler arasında. Ayrıca matematik, fizik, astronomi, kimya, jeoloji ve biyoloji gibi bilimlerin görsel olarak işlendiği Palais De La Découverte (Bilim ve Keşifler Müzesi), Disneyland de yer alıyor.

Sünger Bob ile Macera!

Büyük küçük herkesin çok sevdiği, Nickelodeon'ın sevimli karakteri Sünger Bob, eğlenceli maceralarıyla 20 Ocak - 4 Şubat tarihlerinde Vadistanbul AVM'de çocuklarla buluşacak.

Yaratıcı yazarlık eğitimi

Zorlu Holding, çocukların hayal gücünü harekete geçirmek ve yeteneklerini ortaya çıkarmak amacıyla başlattığı “Bir Hayal Bir Oyun” yarışmasında dereceye giren çocuklar için yaratıcı yazarlık eğitimi düzenliyor. Eğitimler, 27-28 Ocak’ta çocuk edebiyatının önde gelen isimleri Süleyman Bulut ve Renan Özdemir tarafından verilecek.