Asgari ücret görüşmeleri başlamasının ardından "asgari ücret ne kadar olacak" sorusunun cevabı daha merak edilmeye başlandı. Komisyonda, bu yıl ilk kez asgari ücretle geçinen bir işçi de yer alıyor. Komisyon, ikinci toplantısını ise 13 Aralık günü yapacak. Peki, 2019 asgari ücret ne zaman açıklanacak? Asgari ücret ne kadar olacak?

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına işçi, işveren ve kamu temsilcileri katılım sağladı. Bu yıl Türk-İş temsilcileri arasında ilk kez bir asgari ücretli de yer aldı. Komisyonun en az dört toplantı yaparak aralık sonuna doğru çalışmalarını tamamlaması planlanıyor.

KOMİSYONA KATILAN İŞÇİ NASIL GEÇİNDİĞİNİ ANLATTI

"ASGARİ ÜCRET 2 BİN 800 LİRA OLSUN"

Eskişehir'de ÖDP'liler asgari ücret eylemi yaptı. ÖDP Eskişehir İl Başkanı Hüseyin Öztürk, asgari ücretin 2 bin 800 lira olması gerektiğini belirterek, kemer sıkan hep emekçilerin olduğunu söyledi.

‘Asgari ücret 2 bin 800 lira olsun’

Asgari ücretin insanca yaşanabilecek bir ücret olması gerektiğini belirten ÖDP İl Başkanı Hüseyin Öztürk, “Türkiye ekonomik krizden geçiyor. Kriz en çok emeğiyle geçinenlerin hayatını vuruyor. Krizin sorumlusu iktidar bir avuç sömürücünün, şirketlerin-patronların yanında saf tutuyor. Kendi lükslerinden hiçbir şey eksik etmeyip, maaşlarına zam üstüne zam yaparken emekçilere kemer sıkma dayatılıyor. Kemer sıkan hep emekçiler oluyor. Yeni vergi ve zamlarla emekçiden alıp patronları kurtarmaya çalışıyor” dedi.

DİSK'TEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin belirlenme sürecinin, devletin toplumla yaptığı en büyük toplumsal sözleşme ve en büyük toplu sözleşme süreci olduğunu söyledi. Çerkezoğlu, KESK Ordu Şubeler Platformunca bir otelde düzenlenen, “Ekonomik Krizin Faturasını Emekçiler Ödemeyecek” başlıklı panelde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin çok ciddi biçimde derinleşen ekonomik krizin içinde olduğunu savundu.

DİSK’ten flaş asgari ücret açıklaması!

Kriz dönemlerinin, karar ve tercih anı olduğunu belirten Çerkezoğlu, bu dönemlerde işçiyi, emekliyi, kadını, genci, halkı koruyacak ve daha bölüşümcü, sosyal, adaletli politikalar uygulamanın mümkün olacağını vurguladı.

Asgari ücretin on milyonların derdi olduğuna işaret eden Çerkezoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

“Asgari ücret, bu ülkede bir ortalama ücrettir. O nedenle sendikalaşmanın bu kadar düşük, toplu sözleşme kapsamının dar, bu kadar büyük bir asgari ücret kapsamının olduğu bir ülkede, asgari ücretin belirlenmesi süreci bizim için en büyük paylaşım mücadelesidir. Asgari ücret süreci, herhangi bir pazarlık süreci değildir. O nedenle de aralık ayında başlamış olan bu süreci DİSK olarak, krize karşı mücadelenin, ücretlerin arttırılması noktasında somut, güncel program ve politika olarak görüyoruz. Bu anlamda da raporumuzu açıkladık ve önümüzdeki perşembe komisyon, ikinci toplantısını yapacak. Perşembe gününden itibaren DİSK olarak örgütlü bulunduğumuz bütün her yerde, alanlarda, sokaklarda olacağız.”