Sigortalı olarak çalışanın ya da emeklinin veya memurun bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik... İşte, bakmakla yükümlü olunan kimseler...

SGK KAPSAMINDA BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLUNAN KİMSELER

Çalışan, emekli ya da memurların bakmakla yükümlü oldukları kişiler şunlardır:

- Anne ve babası
- Sosyal güvenceye sahip olmayan eş
- 18 yaşından küçük olan çocuklar
- 20 yaşını tamamlamamış ve lise öğrenimine devam eden çocuklar
- 25 yaşını tamamlamamış ve üniversite eğitimine devam eden çocuklar
- Engelli olma durumu belgelenmek şartıyla engelli olan çocuklar

hastane site:sozcu.com.tr ile ilgili görsel sonucu

Bakmakla yükümlü olunan kişiler, sigortalı olarak çalışmıyor olmalı, kendi sigortaları nedeniyle gelir ya da aylık almıyor olmalı ve isteğe bağlı sigorta primi ödemiyor olmalıdır.

Genel sağlık sigortasına sahip olan kişinin anne ve babasının da bakmakla yükümlü sıfatı taşıyabilmesi için bazı koşulları sağlamaları gerekmektedir. Bu hak, gelir durumuna göre değerlendirilmektedir. Sigorta sahibi olan kişinin maaş, kira gibi her türlü geliri, hane içerisindeki kişi başına düşen gelir tutarı tespit edilir, asgari geçim indiriminin de çıkartılması ile bir gelir değeri elde edilir. Bu değerin, net tutardan az olması durumunda anne ve baba, çocuklarının üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.

Ayrıca Emekli Sandığı kapsamında ilk defa 5510 Sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 01.10.2008 tarihinden sonra göreve başlayan ve ücretsiz izne ayrılan, ücretsiz izin süresi bir yılı geçen eşler bakmakla yükümlü sayılırlar.

[old_news_related_template title="SGK prim borcu sorgulama nasıl yapılır?" desc="Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) artık erişim çok kolay. Çalışanların SGK prim borcunu oturduğu yerden öğrenmesi mümkün. 'SGK prim borcu sorgulama nasıl yapılır? İnternetten SGK prim borcuna nasıl bakılır? SGK primi ne kadardır? SGK prim borcum yatırılmış mı?' gibi soruların detayları haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/para-2-iha_16_9_1539581848.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/sgk-prim-borcu-sorgulama-nasil-yapilir-oub1-2-2680780/"]