Bir yandan, Edirne oto sanayilerinde Bulgar plakalı çok sayıda araca rastlanırken, diğer yandan turistik geziye gelen Bulgarlar hem depolarını hem bagajlarını doldurup dönüyorlar.

ÇÖKÜŞE GEÇİŞİN GÖSTERGESİ


Bu durumun sevindirici bir gelişme gibi görünse de aslında Türkiye ekonomisinin geldiği noktayı gözler önüne serdiğini söyleyen Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, şöyle konuştu: “Türk Lirası’ndaki aşırı değer kaybıyla, Bulgaristan gibi Avrupa Birliği ülkelerinin pazarı konumunda olan bir ülke bile bize geliyor. 2 yıl önce 1 Bulgar Levası 1.60 lira seviyelerindeydi. Şimdi ise 2 lira 86 kuruş ile 1 Bulgar Levası alınabiliyor. Eskiden bizim yurttaşlarımız oraya gider tekel ürünü, et alırdı ve araçlarına benzin mazot doldururlardı. Tam tersi durum oldu. Ekonomik açıdan Edirne esnafı para kazanıyor ama üzücü bir durum ekonominin çöküşe geçtiğinin göstergesi. Buna rağmen bazı ürünlerde bizden ucuz. Biz Bulgaristan’dan saman ithal ediyoruz, et hâlâ ucuz. 4 Euro’ya kıyma alabiliyorsunuz. Benzinin litre fiyatı ise neredeyse aynı ama Bulgar şunu yapıyor; turistik faaliyet için Türkiye’ye geliyor, ucuz araç bakımı ve yedek parça satın alıyor. Önceden Türkler yedek parça almaya gidiyordu. Şimdi bizden satın alıyorlar Edirne sanayinde birçok Bulgar plakaya rastlamak mümkün, durgunluk esnafın işine geliyor. Eskiden bizim paramız değerliyken oradaki benzin ucuzdu.”

OTOMOBİLİ BOZULAN SANAYİYE GELİYOR


Kur farkından dolayı Yunanistan ve Bulgaristan’dan gelen turist sayısında artış olduğunu belirten Edirne Turizm ve Tanıtım Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, “Bulgarlar, giyim eşyası ve temizlik malzemelerine rağbet gösterirken, Yunanlılar gıda ürünlerine ilgi gösteriyor. Otomobili bozulan sanayiye geliyor. Bulgaristan’dan gelenler için eczanelerde çeşitlilik fazla. İlaç Türkiye’de daha ucuz. Eskiden Türkiye’den Bulgaristan’a akaryakıt almaya gidilirdi, şimdi tam tersi” dedi.