TCMB'nin kredibilitesini de artıran bu adımın ardından TL cinsi varlıklarda gözlenen toparlanma oldukça kuvvetli oldu. Karar sonrası TL dün dolar karşısında yüzde 2'ye yakın değer kazandı. TCMB'nin dünkü adımıyla Nisan ayından bu yana yaptığı faiz artışı 500 baz puana ulaşırken, ekonomistler atılan bu adımı TL'yi destekleme, enflasyon ve beklentilerindeki bozulmayı durdurma açısından oldukça olumlu buluyorlar. Ancak para politikasının seçimlerin ardından nasıl bir yön izleyeceğinin TL cinsi varlıkların seyri açısından orta uzun vadede önemli olacağı da vurgulanıyor.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Dolar/TL 4.4932/4.4951'den Euro/TL 5.3026/5.3051'den işlem görüyor." image="" day="8" month="HAZ" hour="09" minute="11" width="" height=""]

'GÜVEN TESİS EDİLDİ'


Piyasalar önümüzdeki hafta gerçekleşecek ABD ve Avrupa Merkez Bankası kararlarının önemine dikkat çekerken, bundan sonra piyasalarda izlenecek ve fiyatlanacak gelişmelerin arasında en belirleyici olanın ise seçim gündemi olarak belirliyorlar. Bir bankanın döviz masası müdürü, "TCMB son dönemde attığı adımlarla para politikasına ilişkin soru işaretlerini ortadan kaldırmış oldu. Bunun etkisini piyasalarda da gördük. Özellikle 10 yıllık tahvil getirilerinin faiz kararıyla 30 baz puan düşmesi uzun vadede adımın değerini ortaya koyuyor. Para politikası açısından güven tesis edildi" dedi ve ekledi:

"Bunun ötesinde kredi derecelendirme kuruluşlarının kararı bu iyimserliği azaltıyor. Dün gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik de oldukça kuvvetli değer kayıpları gördük. Yunanistan ile yaşanan süreci de piyasalar AB ile ilişkiler kapsamında takip edecek. Ancak görünen o ki, TCMB kararının ardından piyasalardaki en önemli belirleyici seçim gündemi olacak." Nisan'da 75 baz puan, 23 Mayıs'taki olağanüstü PPK'da 300 baz puanlık faiz artışı yapan, ardından para politikasını sadeleştirme kararı alan TCMB, kısa süre önce de bir hafta vadeli repo ihale faizini politika faizi yaparak 1 Haziran'da fonlama faizi olan yüzde 16.50'ye eşitledi.

FAİZ: YÜZDE 17.75


TCMB dün ise haftalık repo faizini beklentilerin üzerinde 125 baz puan artırarak yüzde 17.75'e yükseltti. Böylece TCMB'nin 2017 başından bugüne gerçekleştirdiği faiz artışı 950 baz puana ulaştı. Bankacılar bu sıkılaştırmanın enflasyonla mücadele, küresel piyasalardaki olası yeni satış baskıları ve seçim döneminde TL'ye önemli bir koruma sağlayacağını belirttiler.

Öte yandan TCMB'nin faiz kararındaki "ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir" söylemini koruması da güven tesisi açısından önemli bir gelişme olarak algılandı. PPK kararı öncesi 4.58 civarında işlem gören dolar/TL, 4.4560'a kadar geriledikten sonra günü 4.50'nin hemen altında tamamladı. TL'nin dün dolar karşısındaki değer kazancı bir ara yüzde 2'ye yaklaşırken, TL açık ara en çok değer kazanan para birimi oldu.

Küresel piyasalarda dolar ABD hazine tahvil getirilerinin sert şekilde düşmesiyle başlıca para birimleri karşısında üç haftanın dip seviyesine yakın seyrederken; euro, ECB'nin ekonomiye verilen destek programını sona erdirebileceği beklentileriyle toparlanmasını sürdürüyor. Dolar endeksi dün yüzde 0.3 geriledikten sonra bugün hafif değişim göstererek 93.467 seviyesinde bulunuyor. Endeks bu hafta yüzde 0.75 geriledi ve dün 17 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesi olan 93.213'ü gördü.

Euronun İtalya'daki siyasi endişeler ve ECB'nin 14 Haziran'daki politika toplantısında devasa tahvil alım programını sona erdirmeye başlayabileceğine dair sinyal verebileceği yönündeki spekülasyonlar nedeniyle 10 ayın dip seviyesinden toparlanmasıyla dolar bu hafta baskı altında kaldı. Euro bu hafta yüzde 1'den fazla yükselirken, Şubat ortasından bu yana en büyük haftalık kazanımını kaydetmeye hazırlanıyor. Öte yandan Fed'in 12-13 Haziran tarihlerinde yapacağı politika toplantısında faiz oranlarını bu yıl ikinci kez artırması bekleniyor. Dikkatler Fed'in 2018'de toplam dört kez faiz artırma sinyali verip vermeyeceğine çevrili.

REUTERS