İş hayatında ekonomik gerekçelerle işverenlerin işyerlerini devretmek zorunda kalmaları sıklıkla karşılaşılan durumlardandır. Ancak devredilen işyerlerinde çalışan işçilerin durumu bu devirler nedeniyle önem arz etmektedir. Şimdi, işyerinin satılması durumunda işçi kıdem tazminatının ödenmesini isteyebilir mi? sorusunun cevabını haberimizde açıklamaya çalışacağız...

İŞYERİNİN SATILMASI DURUMUNDA İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI İSTEME HAKKI

Herhangi bir işyerinin kısmen veya tümüyle devredilmesi durumunda, söz konusu işyerinde çalışmakta olanlar aynı şartlarla çalışmaya devam edeceklerdir. İşyerinin devri, çalışanların yasal hakları konusunda herhangi bir kayba yol açmayacak, çalışanlara işyerinin devri nedeni ile kıdem tazminatı ödenmesi gerekmeyecektir. Gerek kıdem tazminatı, gerekse yıllık ücretli izin haklarının belirlenmesi gerektiğinde devir öncesi ve devir sonrası oluşan toplam çalışma süresi esas alınacaktır.

4857 sayılı İş Kanunu'nda konu ile ilgili belirtilen hükümler şu şekildedir;

İşyerinin veya bir bölümünün devri

Madde 6 – İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.

Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür.

Yukarıdaki hükümlere göre devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır.

Tüzel kişiliğin birleşme veya katılma ya da türünün değişmesiyle sona erme halinde birlikte sorumluluk hükümleri uygulanmaz.

Devreden veya devralan işveren iş sözleşmesini sırf işyerinin veya işyerinin bir bölümünün devrinden dolayı feshedemez ve devir işçi yönünden fesih için haklı sebep oluşturmaz. Devreden veya devralan işverenin ekonomik ve teknolojik sebeplerin yahut iş organizasyonu değişikliğinin gerekli kıldığı fesih hakları veya işçi ve işverenlerin haklı
sebeplerden derhal fesih hakları saklıdır.

Yukarıdaki hükümler, iflas dolayısıyla malvarlığının tasfiyesi sonucu işyerinin veya bir bölümünün başkasına devri halinde uygulanmaz.

[old_news_related_template title="İşyeri taşınmasında kıdem tazminatı alınabilir mi?" desc="İşyeri taşınan ya da taşınmak üzere olan çalışanlar kıdem tazminatı alıp alamayacağını merak ediyor. Peki, işçiler işyeri değişikliğinde kıdem tazminatı alabiliyor mu? İşyeri değişikliğinde işveren kıdem tazminatı ödemek zorunda mıdır? İşyeri değişikliğinde kıdem tazminatı hangi kanunda yazar? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde detaylarıyla bulabilirsiniz. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/para-iha-3_16_9_1543295288.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/isyeri-tasinmasinda-kidem-tazminati-alinabilir-mi-oub1-2761402/"]

[old_news_related_template title="Kıdem tazminatından kesinti yapılır mı? Kıdem tazminatı hesaplama nasıl yapılır?" desc="Birçok çalışan için en önemli konulardan biridir kıdem tazminatı. Çalıştığı yere yıllarca emek veren kişiler bir yandan da alacağı kıdem tazminatını merak eder. Peki kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatı nasıl alınır? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? 4/B ve 4/C’li çalışanların kıdem tazminatlarından kesinti yapılır mı? Kıdem tazminatından yapılacak kesintiler nelerdir? İşte bilinmesi gereken ayrıntılar… " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/asgari-ucret_16_9_1541483168.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/kidem-tazminatindan-kesinti-yapilir-mi-oub1-2722057/"]