Maliye Bakanı Ağbal, NTV'nin sorularını yanıtladı. Akaryakıtta ÖTV indirimi olabileceği iddialarını yanıtlayan Ağbal, "Şu an  itibariyle akaryakıt ürünlerinde ÖTV'nin aşağı çekilmesi yönünde bir çalışma yok" dedi.

2mayissozkarti

Akaryakıtta ÖTV indiriminin gündemde olduğuna yönelik iddialarla ilgili konuşan Ağbal, "Enflasyonun süratle tek haneye inmesi önemli. Maliye politikası para politikası ile uyum içinde olacak. Enflasyonu oluşturan dinamiklere bakınca vergi artışı kaynaklı olmadığı ortada.

Enflasyondaki artış daha çok döviz kuru ve ithalat fiyatları kaynaklı. Emtia ve petrol fiyatında da yukarı yönlü eğilim var. Son 1-1,5 yıldır gerçekleşen enflasyonda döviz kuru önemli bir faktör. İç talep canlı, bu da etkiliyor. ÖTV indirimi talebi iyi niyetli bir talep. Enflasyonu aşağı çekmeye yönelik olabilecek alternatiflerden birisi. Şu an itibariyle akaryakıt ürünlerinde ÖTV'nin aşağı çekilmesi yönünde bir çalışma yok. Akaryakıt ve sigara üzerindeki vergilerde 1,5 yıldır artış yapmıyoruz, maliye politikası olarak enflasyonla mücadeleye gerekli desteği veriyoruz " dedi. Maliye Bakanı Ağbal şöyle devam etti:

HAZİNE ARAZİLERİ


Bugün özellikle kırsal kesimlerde yaklaşık 156 bin vatandaşımızın ecrümisil ödeyerek hazine arazilerini kullanıyor. Desteklerimizden de yararlanamıyor. Gelip müracaat ederlerse doğrudan kiralayacağız, kiralama bedeli de bugün ödenen ecrümisilin yarısı olsun. 10 yıl boyunca rahat bir şekilde kullanmaya devam edecek. 10 yıl daha uzatmak isterse uzatacağız. Mülkiyeti ona geçsin istiyorsa da uygun fiyata vatandaşa doğrudan satacak. Desteklerden de yararlanabilecek. Büyük bir kolaylık, ne ödüyorlarsa yarısını ödeyecekler.

İŞ YERİ AÇMAK İSTEYENLER


Genç girişimci, kendi iş yerini kuracak ilk aydan itibaren 700 lira Bağ-Kur primi ödemesi lazım. Mezun olup işyeri açtınız, gelir vergisi ödemeyecek. İkinci olarak Bağ-Kur primini de devlet olarak bir yıl boyunca ödeyeceğiz. Bu düzenlemede genç girişimcilerin önünü açacak Bağ-Kur primini biz karşılayacağız.

Emekli olup işyeri açanlara sosyal güvenlik destek primi ödemesi yapmanız lazımdı. Bunu kaldırdık. Şimdi hem emekli maaşı alıyor hem de esnaf olarak işine gücüne bakıyor. Yüzde 15 primlerini ödeyememiş vatandaşların borçlarını siliyoruz.

Ağbal'ın açıklamasının devamından satır başları:

*TBMM'ye sunulan düzenleme ile 183.5 milyar TL'lik alacağı yapılandıracağız; yeni düzenlemeden ilk yıl 15-16 milyar TL tahsil etmiş olacağız

*Bu düzenlemeden gelecek yıl da 15-16 milyar TL gelir artışı sağlayacağımızı görebiliyoruz

*Önümüzdeki birkaç yılda oluşturacağımız ilave gelirlerle (paketle) yaptığımız artışları çevirebileceğimizi görüyoruz

*Düzenleme bütçede yukarı yönlü giderleri artırıyor; kısa vadede bunu dengeleyici gelir artırıcı çalışmalarımız yapıldı

*Yapılandırma ilave gelir sağlayacak ama kalıcı şekilde bütçe dengesinin önümüzdeki yıllarda da sürdürülebilir olması yönünde çalışmalarımız var

*Paketten elde edilecek gelirleri öncelikli olarak afet riskinin yönetilmesi amacıyla kullanacağız

*Seçimler ekonomi için çok önemli; güçlü cumhurbaşkanlığı ve güçlü meclis çoğunluğu önemli

FOREKS-sozcu.com.tr