Milli Piyango, 2016 yılındaki satışlarından 2 milyar 725 milyon lira kazandı. 533 personeli bulunan Milli Piyango İdaresi’nin (MPİ) 15 bin 565 de bayisi var. Bayilerin ortalama yıllık geliri de, 14 bin 649 lira olarak hesaplandı. Milli Piyango ve hemen kazan bayisi sayısı 10 bin 707’ye, sayısal oyunlar bayi sayısı da 4 bin 858’e yükseldi. MP kazancının yarısını ikramiye olarak dağıtırken, diğer yarısını da kamuya aktarıyor. MP Genel Müdürü Muammer Çolak ''İnsanların duygularını istismar etmeden, sosyal ve ailevi huzursuzluklara da meydan vermeden çalışıyoruz'' dedi.

TBMM KİT Komisyonu’nda bilgi veren Genel Müdürü Muammer Çolak, 2016 yılında 354’ü merkezde, 179’u taşrada olmak üzere toplam 533 personelle faaliyet sürdürüldüğünü; bilet satışı ve ikramiye ödemeleri için 18 ilde toplam 22 şube müdürlüğü olduğunu söyledi. Piyango ve hemen kazan satışlarıyla ilgili yurt çapında faaliyet göstermiş olan Milli Piyango ve hemen kazan bayilerin sayısının 2016 yılında 10 bin 707 olduğunu, sayısal oyunlar bayilerinin ise 4 bin 858 olduğunu belirtti. Çolak, ''Bayi başına düşen ortalama gelir 14.649 Türk lirası olmuştur” dedi.

2 MİLYAR 725 MİLYONLUK GELİR


Milli Piyango ve sayısal oyunların biletlerinin satışından elde edilen gelirleri de açıklayan Çolak, şunları söyledi:

“Millî piyango ve sayısal oyunlar ile hemen kazan bilet satışlarından elde edilen gelir tutarı KDV dâhil 2016 yılında 2 milyar 725 milyon 230 bin Türk lirası olarak gerçekleşmiştir. Kamuya doğrudan ve dolaylı olarak 2016 yılında 1 milyar 236 milyon 857 bin Türk lirası kaynak sağlandı. Karşılığı nakit olmak üzere oynatılan piyango, hemen kazan, Sayısal Loto, Şans Topu, On Numara ve Süper Loto oyunları ile ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilebilecek olan benzer şans oyunlarına ilişkin lisanslar 49 yıl süreyle Türkiye Varlık Fonuna verilmiştir. Lisansın Türkiye Varlık Fonu tarafından üçüncü kişilere devredilmesine kadar, idaremiz tarafından mevcut şans oyunlarının düzenlenmesine devam edilecektir

18 YAŞ ALTINA SINIR


18 yaşını doldurmamış kişilerin oyunlara iştiraki ve bunlara ikramiye ödenmesi kesinlikle yasaklanmış olup bu yasağa uymadığı tespit edilen bayilerin ruhsatları ivedilikle iptal edilmektedir. Okul, yurt, gençlik merkezi gibi çocukların ve gençlerin yoğun olarak bulunduğu yerlerin yakınındaki iş yerlerine bayilik verilmemektedir. Çok sayıda talep olmasına karşın, sayısal oyunlar bayilik sayısı 5 bin adetle sınırlandırılmıştır. İdaremiz bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da insanların duygularını istismar etmeden, sosyal ve ailevi huzursuzluklara meydan vermeyecek şekilde uyguladığı politikaları titizlikle sürdürmeye devam edecektir”

ONLINE BAHİS SİTELERİ


Çolak, internet ortamında oynanan kumar ile ilgili de “Yurt dışı kaynaklı olan internet adresleri, bim.org.tr üzerinden oluşturulan on-line iletişim kanalı aracılığıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilmktedir. Yurt içi kaynaklı olan internet adresleri ise idaremizce yeterli şüphe oluştuğuna karar verilmesi hâlinde BTK'ya gönderilmektedir. Yasa dışı oyun oynattığı tespit edilen binlerce internet sitesine erişim Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından engellenmiştir” dedi.