Olay gününden sonra Türk yetkililer isim vermeden yaptıkları açıklamalarda Kaşıkçı'nın başkonsoloslukta öldürüldüğünü açıkladı. Ardından başta ABD başkanı Trump ve Almanya Başbakanı Merkel de 'öldürüldüğüne eminiz' dedi, dünya ayağa kalktı. Riyad yönetimi de açıklamaları başta reddetse bile sonunda Kaşıkçı'nın 'öldüğünü' kabul etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kaşıkçı'yla ilgili 23 Ekim'de yaptığı açıklamada, "Cemal Kaşıkçı'nın vahşi bir cinayete kurban gittiğini gösteriyor. Bu cinayetin planlı işlendiğine dair elimizde deliler var" dedi ve ekledi: "Ses kaydı var..."

Kaşıkçı'nın kaybolmasından hemen sonra Türk yetkililerin başkonsolosluk ve başkonsolosluk konutunda arama yapma talepleri ise Kaşıkçı'nın kaybolmasından ancak iki hafta sonra karşılık buldu. Hatta Suudi yetkililer Türk makamlara izin vermeden önce Reuters muhabiri ve kameramanını davet ederek yayın yapmıştı. Reuters'ın çektiği görüntüler uluslararası basına servis edilmiş ve "Biz bir şey yapmadık" mesajı verilmişti. Türk makamlara arama izni verildiğinden itibaren o gün bugündür her yer karış karış aranıyor. Öyle ki aramalar sonunda İstanbul dışına da uzandı ve Prens Selman'ın arkadaşlarına ait olan iki kaçak malikanede de aramalar yapıldı. Peki bugün şüpheliler üzerinde yapılan araştırmalarda elde ne var? Hiç bir şey yok...

Kısa sürece göz gezdirelim;

CEMAL KAŞIKÇI 'YOK'


Gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim'de girdiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'ndan bir daha çıkmadı. Ölü ya da diri... Cesedinin parçalara ayrıldığı ve asitle eritildiği yönünde iddialar var ama cesede dair her hangi bir bulgu yok.

cemal-kasikci-iha-saat FOTO: İHA / Cemal Kaşıkçı'nın öldürülme anına dair ses kayıtlarının kullandığı kol saatiyle elde edildiği iddia edildi.

15 KİŞİLİK İNFAZ TİMİ 'YOK'


Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluk binasında bulunduğu saatlerde, özel uçakla Arabistan'dan geldiği belirtilen 15 kişilik bir ekibin araçlarla binaya girdiği ana ilişkin görüntüler ortaya çıktı.

FOTO: DHA FOTO: DHA/ 15 kişilik ekip Türkiye'ye böyle giriş yapmış.


Cinayete dair tüm ipuçları bu 15 kişiyi gösteriyordu. Onlar da bir şekilde ortadan yok oldu. Çok daha sonradan konuyla ilgili Arabistan'da 8 kişinin yakalandığı söylense de Türkiye'nin yargılama için iade talebi olumlu cevaplanmadı.

BAŞKONSOLOS 'YOK'


arabistan-baskonsolosu

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Otaibi Reuters haber ajansına, Kaşıkçı'nın konsoloslukta olmadığını kanıtlamak için, binayı görüntülemelerine izin verdi ama evinin aranmasını beklemeden Türkiye’den ayrıldı. Şimdi o da ortada yok.

PRENS SELMAN 'YOK'


ABD Başkanı Trump; paylaştığı Twitter mesajında Prens Selman'la konuştuğunu, Prens'in Kaşıkçı'nın akıbetine ilişkin bilgi sahibi olmadığını söylese de Selman'ın olayla doğrudan ilgisi olduğu yönünde iddialar halen var.

FOTO: İHA FOTO: İHA


Prens'in "Türkiye ile ilişkilerimizi bozamayacaksınız. Kaşıkçı olayını çözmek için Türkiye ile iş birliği yapıyoruz. Adalet üstün gelecek ve suçlular cezalandırılacak" sözleri dışında olayın 'soruşturma boyutuna' dair henüz net bir açıklaması yok.

SUUDİ BAŞSAVCI VAR AMA 'YOK'


Suudi Arabistan, iş birliği kapsamında başsavcısını Türkiye'ye gönderdi. İstanbul'da temaslarda bulunan başsavcı El Muceb, pek bir açıklama yapmadan kısa süre sonra ülkesine dönmüştü. El Muceb'in ülkesine dönmesinin ardından Türk yetkililer isim vermeden açıklamalarda bulunmuş ve başsavcıyı eleştirmişti.

Suudi başsavcı, İstanbul'a gelmiş fakat soruşturma ile ilgili herhangi bir bilgi paylaşmamıştı. (Fotoğraf: EPA) Suudi başsavcı, İstanbul'a gelmiş fakat soruşturma ile ilgili herhangi bir bilgi paylaşmamıştı. (Fotoğraf: EPA)


Bazı yetkililer, "Suudi başsavcı bizim ne bildiğimizi öğrenmek için gelmişti resmen. Bizimle bilgi alışverişine sıcak bakmadı" gibi yorumlarda bulunmuştu.

MALİKANELERİNDE ARAMA YAPILAN SELMAN'IN ARKADAŞLARI 'YOK'


Son olarak, dün Yalova'ya sıçrayan arama çalışmalarında Prens'in arkadaşlarına ait olduğu öğrenilen iki kaçak villada incelemeler yapıldı. Villalardan birinin girişinde Suudi Arabistan Kralı Selman ile veliaht prens Muhammed Bin Selman'ın fotoğrafları bile asılıydı.

FOTO: AA FOTO: AA


Villalardan biri; Al Fozan and Al Suhai şirketi yönetim kurulu başkanı Muhammed Al Fozan ait, diğeri ise Omary Turizm Gıda şirketi yönetim kurulu başkanı Abdulaziz İbrahim Al Omary'a aitti...

Başsavcılıktan yapılan açıklamada; Kaşıkçı’nın öldürülmesi olayını gerçekleştiren şüphelilerden birinin olaydan bir gün önce Yalova’da ikamet etmekte olan Suudi Arabistan vatandaşıyla iletişim kurduğunun tespit edildiği, bu görüşmenin, Kaşıkçı’nın cesedinin ayrıldıktan sonra yok edilmesine/saklanmasına yönelik olduğunun değerlendirildiği belirtildi. Ancak şimdi ortada onlar da yok. Yurt dışına kaçtığı tespit edilen bu kişilerin akıbeti henüz belli değilken, konuyla ilgili soruşturma devam ediyor.