İstanbul Yenibosna’da Ayamama Deresi güzergâhında bulunan 36 dönümlük hazine arazisi, 2011 yılında düzenlenen ihale ile 49 yıllığına TUSKON'a kiralandı. 2012'de yıllık 1.6 milyon lira karşılığında darbe girişimi sonrasında kapatılan FETÖ’cü TUSKON ile Defterdarlık arasında ön izin sözleşmesi imzalandı.

İmar planında “Fidanlık Borsası Alanı” olarak belirlenen ve bitki-mezat salonu ve bitki fidan yetiştirme alanı olarak düzenlenen 36 bin 332 metrekarelik parselin 20 bin metrekaresi 2014 yılında ticaret ve hizmet alanı oldu. Ancak araziye fuar ve kongre merkezi yapmak isteyen TUSKON işlemlerini 2014 yılına kadar tamamlayamadı. O tarihe kadar ön izin için verilen süre uzatımının Başbakanlık Genelgesi'ne aykırı olduğu tespit edildi. Başbakanlık'tan arsa tahsisi için ret kararı çıktı. TUSKON kararı yargıya taşıdı ve dava sürerken arazi TOKİ'ye devredildi.

cobancesme-fidanligi-2TARTIŞMALAR ARASINDA İHALEYE ÇIKTI


TOKİ’nin iştiraki Emlak Konut GYO tarafından satın alınan arazi gelir paylaşımı modeli ile ihaleye çıkarıldı. İhalenin usulsüz olduğunu savunan FETÖ’cü TUSKON ile Emlak Konut GYO karşı karşıya geldi. Emlak Konut GYO’nun tartışmalar arasında gerçekleştirdiği ihaleyi 3 Kasım 2014’te 440 milyon TL’lik teklif ile Doğa Şehircilik- Baş Yapı konsorsiyumu aldı. Arazide Karat 34 isimli rezidans projesi inşa edilmesi planlanıyordu. Ancak arazi ile ilgili tartışma bitmek bilmedi.

METRO ALANI OLARAK PLANLANDI


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, son olarak 2016 yılında fidanlık borsası olan ve rezidans inşaatına açtığı araziyi Yenikapı-İncirli-Sefaköy Metro Hattı kapsamında çalışmaları tamamlanan Çobançeşme Depo/Triyaj Alanı (atölye ve park yeri) olarak kullanmaya karar verdi. İlgili plan değişikliği 3 Nisan 2017 tarihinde İBB tarafından askıya çıkarıldı ve bu süreçte arazinin sahibi Emlak Konut GYO plana itiraz etti. Bu kez de İBB ile karşı karşıya gelen Emlak Konut GYO’nun itirazı geçtiğimiz aylarda İBB Meclisi’ne geldi.

EMLAK KONUT: RUHSAT ALDIK, İNŞAAT BAŞLADI


Emlak Konut GYO, 2014 tarihli Uygulama İmar Planı’na göre yapılan imar uygulaması işleminin tamamlanması sonucunda arazi üzerinde yer alan proje kapsamındaki F Blok’a ait yapı ruhsatının 25 Ocak 2017 tarihinde alındığını belirtti. Arazide inşaatın başladığını kaydeden Emlak Konut GYO itiraz dilekçesinde, “Yenikapı-İncirli-Sefaköy Metro kapsamında ‘Çobançeşme Depo/Triyaj Alanı’na ilişkin plan tadilatlarından askı süresi içerisinde haberdar olunduğu ve plan tadilatları sınırı içerisinde yer alan 1542 ada 37 parsel üzerindeki projelerinin bu tadilatlardan olumsuz etkilendiğinden planlara itiraz edilmiştir” dedi. İBB Meclisi, Emlak Konut’un itirazını bir karara bağlamadı. İtiraz dosyasını Ulaşım Planlama Müdürlüğü’nün görüşünün alınması için geri gönderen İBB’nin önümüzdeki günlerde itiraz ile ilgili kararını açıklaması bekleniyor. İBB’nin kararı, 2011 yılından beri tartışma konusu olan dev arazinin kaderini de belirleyecek.