Tarihi günler yaşıyoruz; önce hiç beklenmedik bir anda gelen baskın seçim kararı, ardından İYİ Parti’nin CHP’li 15 vekilin geçişiyle Meclis’te grup kurması... Siyaset toz duman!  25 Haziran sabahına son sürat ilerlerken, İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi Burak Akburak ile konuştum. Sahada gençlerle ve seçmenle en yakın pozisyonlardan birinde çalışan Burak Akburak, “Türkiye’nin en büyük sorunu genç işsizliği” diyor. Akburak’a göre “Kalıcı refahın yolu demokrasi ve özgürlüklerden geçer, standart beyinlerle büyüme olmaz.”

KILIÇDAROĞLU’NUN DAVRANIŞI VATANSEVERLİK ÖRNEĞİDİR İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi Burak Akburak, Özlem Gürses’in sorularını yanıtladı. 15 CHP’li vekilin İYİ Parti’ye geçişiyle ilgili “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun son davranışı müthiş bir vatanseverlik örneğidir” dedi. KILIÇDAROĞLU’NUN DAVRANIŞI VATANSEVERLİK ÖRNEĞİDİR
İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi Burak Akburak, Özlem Gürses’in sorularını yanıtladı. 15 CHP’li vekilin İYİ Parti’ye geçişiyle ilgili “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun son davranışı müthiş bir vatanseverlik örneğidir” dedi.


‘BU TELAŞLI BİR SEÇİMDİR’

- Son gelişmeleri değerlendirir misiniz?

Bu seçim baskın seçimden ziyade bir telaşlı seçimdir. Milletimizin İYİ Parti’ye teveccühü iktidarı korkutmuştur. Ekonomik koşulların her gün daha kötüye gitmesi AKP’yi alelacele seçim yapmaya zorlamıştır. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun son davranışı ise müthiş bir vatanseverlik örneğidir. Kendisi bu konuda önemli bir inisiyatif aldı. Bu tavrı Türk demokrasi tarihinde her daim saygı ve takdirle anılacaktır.

- Nasıl girdiniz siyasete?

Giresunlu bir ailenin oğluyum, çocuk yaşta merak saldım siyasete, babam dolayısıyla. Tansu Çiller’in Başbakan olduğu yıllarda babam DYP Pendik İlçe Başkanı idi. Ben de hem Pendik İlçe Teşkilatı’nda yöneticilik yaptım, Sonra da il gençlik kollarında görev aldım. 2001’e kadar DYP’deydim, zaten Genel Başkanımız Meral Akşener’le de o zaman tanıştım.

‘GENÇLER İÇİN ÇALIŞTIK’

- Nerede tanıştınız?

Merak Akşener o dönem DYP’de Kadın ve Gençlikten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı idi. Ben de partinin gençlik kollarında görevliydim, mesaimiz o günlerde başlamış oldu. “Gençlik” olgusu hep bir engel olarak görülüyordu o yıllarda, “Daha gençsiniz, çok vaktiniz var” deniyordu, bu nedenle aktif siyaseti 2001’de bırakıp, bir grup arkadaş Genç Demokratlar Derneği’ni kurduk. Amacımız genç insanların siyasete ilgi duyması için çalışmaktı. Genç Demokratlar da Meral Akşener’in öncülüğünde kurulmuş bir düşünce örgütüdür. 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel de üyemizdir.

- Kim vardı bu dernekte?

Merkez sağda, DYP’den kopmuş, ama içinde farklı parti destekçilerinin de olduğu bir örgüt olduk biz. Son 15 yıl içinde Genç Demokratlar Derneği sayısız organizasyonlar yaptı, seminerler, konferanslar, buluşmalar, eğitimler, ziyaretler... AB Bakanlığı’ndan destek alarak ilk ‘Engelli İstihdamı Çalıştayı’nı gerçekleştirdik. Ağrı’da bir İlköğretim Okulu yaptırdık.

‘YETİŞMİŞ ELEMAN DA YOK’

- Nasıl oldu da Genç Demokratlar İYİ Parti’nin bir parçası oldu?

2002’de başlayan 16 yıllık bir iktidar var. Doğru yapılan işler vardı başta, fakat öyle bir noktaya geldi ki Genç Demokratlar olarak inisiyatif almak istedik. İnandığımız kişilerle hareket etmek istedik, İYİ Parti’nin kurucuları arasında yer aldık. İstanbul dahil birçok il ve ilçede Genç Demokratlar var, aktif olarak İYİ Parti için çalışıyorlar.

- Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?

Genç işsizliği. Eğitim politikamız da çok sorunlu ama asıl sıkıntı işsizlik. İşsizlik oranı yüzde 11 gözüküyor, oysa bunun gerçek rakamı yüzde 20.  Bir yandan da yetişmiş eleman yok, pek çok hastanede doktor, üniversitelerde akademisyen yok. Türkiye’de en büyük sıkıntılardan biri de adalet. Ekonomik olarak kalıcı gelişmenin en önemli koşulu da bu; adalet ve güven ortamı.

‘KORKU TOPLUMU OLUŞTU’

- Nasıl?

Sadece yatırımcı değil, vatandaşın da devletine güvenmesi gerek. Bir korku toplumu oluştu, mahalle baskısı var. OHAL’le yönetiliyoruz, her an her şeyin değişebildiği bir ortam var. Hakim ve savcılar Cumhurbaşkanı’nı ayakta alkışlıyor. Eğitim, 16 yılda 6 kez değişti. Liyakat kalmadı...

Akburak, “Türkiye’nin teknolojik büyümesi yüzde 2, Malezya’da yüzde 10” dedi. Akburak, “Türkiye’nin teknolojik büyümesi yüzde 2, Malezya’da yüzde 10” dedi.

Tarım bitti, işçi mutsuz işadamları ise endişeli


- Bugüne kadar STK komitesi olarak ne yaptınız?

Tüm Türkiye’de 2 ayda, 18 il dolaştık. 200’den fazla STK ile bir araya geldik, sanayi odaları, esnaf odaları, meslek odaları, çocuk dernekleri, yaşlı dernekleri, emekli dernekleri, gazi ve muharipler örgütleri, toplumun tüm kesimlerini içeren sayısız örgütle görüştük. Tarım bitmiş, çiftçi mutsuz, emekli mutsuz, işçi mutsuz, esnaf mutsuz, sanayici mutsuz... MÜSİAD’la da görüşüyoruz, TÜSİAD’la da görüşüyoruz, her iki grup da ortak bir endişe içinde; dünya bambaşka bir yönde ilerlerken biz Türkiye’de daha eğitim sistemini bile çözemedik. Türkiye’nin teknolojik büyümesi yüzde 2, Malezya’da yüzde 10.

- STK’lar da bölündü, biliyorsunuz...

Bugün Türkiye’de 118 bin sivil toplum örgütü var, bu sayı Almanya’da 2 milyon 100 bin, Fransa’da 1 milyon 475 bin, ABD’de 1 milyon 200 bin. Türkiye’de iktidarın yanlısı olan ve olmayan diye STK’lar da ikiye ayrılmış. İktidar yanlısı olanlar büyük kaynaklar bulurken, diğerleri yaşamak için kendi imkanları ile çabalıyor. Senin baron, benim barom diye bir şey olamaz! Tüm bunlar toplumu ayrıştırmaya, daha da fazla kutuplaştırmaya hizmet eder ancak.

Pozitif bilime, özgürlüğe demokrasiye inanmalıyız


- Gençler devlete nasıl güvenecek, bu işsizlik nasıl azalacak?

İYİ Parti liyakat esasına dayalı bir istihdam politikası izleyecek.

- Gençler için ne yapacaksınız?

Ben gençlerimizin özgür ortamlarda kendilerini en iyi şekilde ifade etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Kendisini ifade edemeyen bir toplumun da büyüme şansı olmaz. Cumhurbaşkanı istiyorki herkes AKP’yi alkışlasın, biz ise özgür bir üniversite gençliği istiyoruz. Cumhurbaşkanı herkesi MHP zannediyor, muhalefet de öyle bir şey olsun istiyor. İYİ Parti gerçekleri anlatmaya devam edecek. Eğer Atatürk’ün dediği gibi muasır medeniyetler seviyesine çıkacaksak, pozitif bilime ve özgürlüğe, demokrasiye inanmamız gerekiyor. Arabistan’da Yapay Zeka Bakanlığı kurulurken, biz standart bir beyin istersek, ülkemizi büyütme şansımız yok.

04aksener1_1005697

Ülkenin ilk kadın Cumhurbaşkanı Akşener olacak


- Bugün gelinen noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

16 yıldır muhalefet başarısız, 16 yıldır seçim kazanan iktidar var. Ama artık İYİ Parti var. Milliyetçilerin, muhafazakarların, Atatürkçülerin ve sosyal demokratların kendini iyi hissedeceği bir parti İYİ Parti. Seçime kadar ev ev, sokak sokak gezeceğiz. Gittiğimiz her yerde umut olduğumuzu görüyoruz, kadınlar ön saflarda. İyiliği böyle böyle çoğaltacağız. Genel Başkanımız Meral Akşener’i Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın Cumhurbaşkanı yapacağız.