Önceki dönemde üstlendiği Dışişleri Bakanlığı görevini Cumhurbaşkanlığı sistemindeki yeni kabinede de sürdüren Mevlüt Çavuşoğlu, izlenecek yol haritasını açıkladı. Dış politikada 100 günlük, 6 aylık ve 1 yıllık stratejilerin açıklanacağını kaydeden Çavuşoğlu, şu mesajları verdi:

RADİKAL DEĞİŞİM YOK

- ‘Komşularla sıfır sorun’ politikası bir anlayıştır ama her zaman böyle olmayabilir. Şimdi bizim esas dış politikamızın temeli girişimci ve insani dış politika. Yeni bir hükümet kuruldu her şey radikal değişecek diye bir şey yok. Dış politika, ekonomide faizlerin değiştirilmesi tarımda teşviklerin değiştirilmesi gibi bir alan değil. İçeride ne kadar güçlü iseniz dış politikada o kadar güçlüsünüz. Yeni başkanlık sistemine geçtik diye dış politikada birden denklemler, prensipler değişmez.

- Bu coğrafyadaki bir ülke son derece aktif bir dış politikanın yanında dengeli bir dış politika izlemek zorunda. Yani bir taraftan Rusya, diğer araftan ABD, NATO... Bizim bunlardan birisini tek başına seçmemiz doğru değil, tek başına AB’ye yönelmemiz de doğru değil. Ama diğer taraflarda iyiyiz diye AB’ye sırtımızı da dönmemiz doğru değil.

AB İLE TOPLANTILAR

- Özellikle seçim döneminde başta Almanya ve Hollanda olmak üzere pek çok AB ülkesi ile gerilen ilişkilerin yeni bir yola girebilmesi için çaba sarf edilecek. En azından negatif bir ortamdan nötr bir ortama, daha pozitif bir ortama geçebiliriz. Bu iki tarafın da yararınadır. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi sadece bizim yararımıza değil. Sonuçta tabii ki yeni dönemde var olan sorunları çözmek için de daha fazla çaba sarf edeceğiz. Hollanda ile normalleşme başladı. Almanya’yla ilişkilerimiz iyiye gidiyor. Fransa’yla iyi diyaloğumuz var. Avrupa içinde üçlü dörtlü toplantılar hayata geçecek. AB ile de böyle mekanizma oluşturuyoruz. Bu yıl içinde olacak.

SURİYE’YE ÖZEL ÖNEM

- Suriye’de siyasete de ivme kazandırılması gerek. Suriye’nin yeniden seçime hazırlanması konusunda biz Türkiye olarak üzerimize düşeni yapıyoruz ama rejim ve rejimi destekleyenler ne kadar siyasi çözüm istiyor o başka bir konu. Öte yandan güvenli dönüş konusunda daha aktif çalışmamız lazım. Güvenli bölge olması önemli ama buralarda suya, hastaneye, okula, işe ihtiyaçları var. Türkiye’den 200 bin civarında Suriyeli Fırat Kalkanı bölgesine döndü. Şartlar biraz daha iyi olsa, bu sayı 300, 400 bine çıkacak. İnsanları zorla alıp götüremezsiniz, insanlar dönmek istiyor.

Golf tutkusu ile bilinen Çavuşoğlu, Bodrum’da katıldığı özel bir golf turnuvasında gazetecilerin yeni döneme ilişkin sorularını yanıtladı. Golf tutkusu ile bilinen Çavuşoğlu, Bodrum’da katıldığı özel bir golf turnuvasında gazetecilerin yeni döneme ilişkin sorularını yanıtladı.

İngilizler Akın İpek işini ciddiye alıyor


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Güney Kıbrıs’ın petrol arama süreçlerine hız vermesine ilişkin olarak Rumların sondaja başladığı anda Türkiye’nin de bölgede sondaj çalışmalarına başlayacağını dile getirdi. Çavuşoğlu Londra’da saklanan FETÖ firarisi Akın İpek’in İngiltere’de gözaltına alınması ile ilgili ise “Bunu eylüldeki mahkemede göreceğiz ama bu işi ciddiye aldıklarını söyleyebilirim” yorumunu yaptı. ABD’nin İran’a yönelik ambargolarını da değerlendiren Çavuşoğlu, “Amerika’dan bir heyet geldi. Biz bu yaptırımlara katılmayacağımızı söyledik. Birleşmiş Milletler’in yaptırımlarına uymak zorundayız ama herhangi bir ülkenin yaptırımlarına uymak zorunda değiliz” dedi.