Tarihçi Prof. İlber Ortaylı, önceki gün gazetelerde yer alan Atatürk'ün Samsun'a çıkması yanlıştı sözlerine açıklık getirdi.

Ortaylı, "Samsun doğrudur baş komutan orda çıktı. İlerinin baş komutanı, o zaman müfettiş paşadır. Şehir böyle bir direniş örgütlemeye hiç müsait değil. Haddinden fazla kozmopolit. Hepsi bir yerden gelmişler. Anadolu'nun iç tarafından gelen hristiyan Türkler var ordan burdan gelen Pontuslar var zengini var fakiri var müthiş bir dengesizlik var. Stratejik olarak da uyumlu bir konu değil. Ne valiliyle ne garnizon komutanıyla fazla bir şeyi yok. Planlarını açıklamak istemiyor. Havza'da bir şeyler var. Liman o, Samsun içerilere çok bağlı. Hiçbir yerden içeriye o kadar kolay girilmiyor. Trabzon'a gidip nereye çıkacak. Samsun'dan Ankara'ya gidersin. Amasya çok ulaşılan bir yer. Zaten Pontus olayları üzerine gidiyor. Samsun istiklal savaşının, direnişin açıklanacağı bir yer değil. Bunu söyledim gazete bir şeyler yazıyor. Bence gazetecilerde böyle bir hastalık var Türk basınında bu yaygın" ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Prof. İlber Ortaylı: Andımızın kalkması yanlıştı" desc="Danıştay'ın Öğrenci Andı'nı kaldıran hükmü iptal etmesini değerlendiren ünlü tarihçi aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanı Danışmanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, 'Andımız herhalde geri gelecek, yok gelmeyecekti. Öyle şeylere dokundurtmak ayıp. Kalkması yanlıştı' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/depophotos_15930214_16_9_1539954513.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/prof-ilber-ortayli-andimizin-kalkmasi-yanlisti-2690735/"]