Anayasa Mahkemesi, Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkındaki bireysel başvuru dosyalarını görüştü. Mahkeme, iki ismin tahliyesine karar verdi. Peki Mehmet Altan kimdir? İşte Mehmet Altan biyografisi...

Tutuklu gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan tahliye oldu. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kapatılan Zaman gazetesi eski yazarlarından Alpay ve gazeteci-yazar Mehmet Altan ile Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay’ın bireysel başvurularını görüştü. Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın bireysel başvurusunda hak ihlali kararı vererek oy çokluğuyla tahliyelerine hükmetti. Haberimizden Mehmet Alkan'ın biyografisine ulaşabilirsiniz.

MEHMET ALTAN KİMDİR?

1953 Ankara doğumlu olan Mehmet Altan gazeteci, yazar ve akademisyendir. Çetin Altan’ın oğlu ve Ahmet Altan’ın kardeşi olan Mehmet Altan liseyi Saint Joseph Fransız Lisesi’nde okudu. Yüksek öğrenimi sırasında özel sektörde ve Türk Haberler Ajansı’nda çalışan Mehmet Altan 1979 senesinde Fransa’ya giderek Paris I. Pantheon Sorbonne Üniversitesi’nde Türkiye-İMF ilişkilerini inceleyen tezi ile doktora yaptı. Doktora eğitimi sırasında çeşitli gazetelerde çalışan Mehmet Altan Cumhuriyet Gazetesi’nin Paris muhabirliğini yapmıştır. 1984 yılında Türkiye’ye dönen Altan’ın 1985 yılında, Paris’teyken yazdığı denemeleri Kanatlı Karınca adlı kitapta topladı. Akademi Kitabevi Deneme Ödülünü alan bu kitaptan sonra, tezinden esinlenerek yazdığı Süperler ve Türkiye adlı bilimsel çalışması yayımlandı.

Mehmet Altan’ın Eserleri:

Kanatlı Karınca, Nisan Yayınları 1985
Süperler ve Türkiye, AFA Yayınları 1986 (tükendi)
Marks’tan Sevgilerle, Güneş Yayınları 1989
Darbelerin Ekonomisi, AFA Yayınları 1990
Matadorun Ölümü, Nisan Yayınları 1992
Darbelerin Ekonomisi, İyi Adam Yayınları, İstanbul 2001
‘Köylüler Ne Zaman Manşet Olur’, Zaman Kitap
İkinci Cumhuriyet’in Yol Hikayesi, HayyKitap, 2008
Hrant Dink Cinayeti, Profil Yayıncılık, 2008
Milliyetçilik Ve Çeteler, Hemen Kitap ,2008
Kent Dindarlığı, Timaş Yayınları, 2010
Cami Kışla Parantezinde Türkiye, Hemen Kitap, 2012
Beraber Yürüttük Biz Bu Yollarda, Klas Kitaplar, 2014
Paralel Paranoya, Klas Kitaplar, 2014
Uzun adamın En Uzun Günü: 17 Aralık, Klas Kitaplar, 2014